DEVLET BAŞKANI SEÇİMİ

DEVLET BAŞKANI SEÇİMİ

Mart ve Haziran seçimleri derken şimdi de 10 Ağustos seçimlerinin muhasebesini yapıyoruz.

Mehmet Koç Yazıyor
Bu yıl seçimlerle çok muhatap olduk. İki kez Yerel idareler için sandık başına gittik, Ağustos’ta da Cumhurbaşkanını seçeceğiz.
Önümüzdeki yıl yine sandık başında olacağız, çünkü milletvekili seçimi vardır. Biz seçmenlere bırakılırsa Ağrı için ciddi ciddi çalışacak yeni milletvekilleri seçmek istiyoruz. Yok eğer yine tepeden yapılan atamalarla adaylar belirlenirse, muhtemelen çok üstün başarılarından dolayı(!!) mevcutlar yerlerini tekrar koruyacaklardır.
Bütün bu seçimlere baktığımızda galiba en sade seçim CB seçimi olacaktır. Sade diyorum çünkü seçimde yalnız üç aday yarışacak. Çatı adayı olmasaydı, o zaman da en fazla dört aday seçimlere katılabilecekti. Malum, CB seçimlerinde aday olabilmek için en az 20 milletvekilinin imzası gerekiyor, aksi durumda aday olunamıyor.
10 Ağustos’ta yapılacak seçiminde geçersiz oy kaybı da az olacaktır. Çünkü hem aday sayısı az hem de oy pusulalarında adayların resimleri yer almaktadır. O bakımdan iptal oranın çok düşük olacağı kanaatindeyim.
CB Seçimleri, bir yerde de başkanlık sisteminin temelini oluşturacağı için bu seçim AKP ve HDP seçmeni için çok önemlidir. Zira her iki parti de Başkanlık modeline sıcak bakıyor. O nedenle CB seçimleri, bir bakıma yürütmenin başına yönelik olduğundan, sembolik olarak değerlendirmek yanlış olur.
Başbakan Erdoğan’ın 1. Turda Başkan seçilmesi zor görünüyor. Hatta 30 Mart seçimlerinde alınan oyların bir miktar altında oy çıkabilir. Çünkü rakibi İhsanoğlu’nun da dindar ve muhafazakar oluşu, başbakan’ın ekonomik ve sosyal fikirlerini aynen paylaştığından dolayı, bir kısım AKP oyları, şöyle ya da böyle Çatı adayına kayabilir.
Yine ilk turda, geçtiğimiz yerel seçimlerde AKP’nin Kürtlerden aldığı oylarda da azalma görülecektir. Ancak ikinci turda Kürt oyları yeniden Başbakan’ın hanesine yazılabilir. Çünkü Kürtler için büyük önem taşıyan Barış Sürecinin sadece başbakan tarafından sonuçlandırılacağına inanılıyor.
Çatı adayı olarak adlandırılan Ekmeledin İhsanoğlu fazla şanslı görünmüyor. İlk turda belki % 40’ları görebilir, lakin ikinci turda İhsanoğlu’nun oylarında artış olmayacaktır. Aday üzerindeki MHP damgası, Ekmeledin İhsanoğlu’nun, Kürt Sorunu, Çözüm Süreci ve Demokratikleşme konusunda yeni bir söylemde bulunmasına olanak tanımıyor.
CB seçimlerine katılacak adayların en genci Halkların Demokratik Partisi (HDP) adayı Selahattin Demirtaş’dır. Demirtaş’ın, ilk turda önemli oranda oy alabileceği siyasi çevrelerce ifade ediliyor. Söylemleri ile bireyi ön plana alması ve sosyal devlet modeline vurgu yapması sebebiyle, Demirtaş’ın, ezilmiş ve dışlanmışlar ile sosyalist ve komünist çevrelerin oylarını alabileceği gibi, önceki seçimlere nazaran Kürt’lerden, kendisine daha yüksek oranda bir oy gelebileceği şeklinde tahminler yapılıyor.
Görünen o ki sonuçta Başbakan Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilecektir. Fakat mevcut mevzuatla Erdoğan’ın Köşkte nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. Merhum Özal’ın yaşadığı sıkıntıları yaşayacak mı, yoksa yine eskisi gibi AKP üzerinde etkili olabilecek mi, bunu nasıl sağlayacak bekleyip göreceğiz.
Öyle ya aday tespitleri yapılırken nihai yetkiye sahip olmayan bir Erdoğan, vekiller üzerinde nasıl bir etkisi olabilecek ki? Kuşkusuz, bunları Başbakan Erdoğan’da düşünüyordur. Onun için sadece “CB yürütmenin başıdır” şeklindeki anayasa sözcükleri, Erdoğan’ı, AKP üzerinde eskisi gibi güçlü kılmaz. 



Anahtar Kelimeler: DEVLET BAŞKANI SEÇİMİ
  • BIST 100

    10082,8%1,69
  • DOLAR

    32,43% 0,05
  • EURO

    34,72% -0,18
  • GRAM ALTIN

    2422,91% -0,48
  • Ç. ALTIN

    3907,21% 0,00

Egazete


  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Perşembe 20.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

30.04.2024

  • İMSAK 03:27
  • GÜNEŞ 05:03
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:08
  • YATSI 20:37