Demiryollarının isimsiz kahramanları

Demiryollarının isimsiz kahramanları

.

- Erzurum-Kars arasındaki 217 kilometrelik demiryolu hattında çalışan işçiler, dondurucu soğuğa rağmen bakım-onarım ve buz kırma çalışmalarını aralıksız sürdürüyor

TCDD görevlileri, Doğu Anadolu Bölgesi´nde etkili olan soğuk ve karlı hava nedeniyle demiryolu ulaşımının aksamaması için fedakarca çalışıyor.

TCDD Erzurum Bölge Müdürlüğü ve Sarıkamış İstasyonu Şefliği´ne bağlı kar ve buzla mücadele ekibi, kar yağmasıyla yaklaşık 5 ay Erzurum-Kars arasındaki 217 kilometrelik demiryolu hattında çalışma yaparak, yolcu ve yük trenlerinin zamanında ve güvenli bir şekilde ulaşımını sağlıyor.

Çetin kış şartlarının hüküm sürdüğü bölgede görev yapan demiryolu işçileri, kar kalınlığı yer yer 2 metreyi bulan güzergahta kar küreme makineleri ile demiryollarını sürekli açık tutmak için büyük çaba sarf ediyor.

Kar yağışı ve tipiyle sıcaklığın sıfırın altında 20 dereceye kadar düştüğü demiryolu tünellerinde çalışan işçiler, yer yer 5 metre yüksekliğindeki buz kütlelerini kırdıktan sonra vagonlara yükleyip hat dışına çıkarıyor.

Sarıkamış-Horasan hattı kısım şefi vekili Yunus Emre Akkıran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kış mevsiminde demiryollarının sağlıklı ve güvenli bir şekilde çalışmasını sağlamak için kar ve buzla mücadelenin çok önemli olduğunu söyledi.

Kış mevsiminde zorluk yaşamamak için yaz döneminde demiryolu hattı boyunca tipi önleme setleri, yol genişletme ve tünel bakımlarının yapıldığını belirten Akkıran, ´´Şu an Aşıt Tüneli´nde buz kırma çalışması yapıyoruz. Geçen her yolcu trenimizdeki yolcularımızın daha rahat ve güvenli seyahat etmeleri için işçi arkadaşlarımızla çalışmalarımızı yürütüyoruz´´ dedi.

- Buz kütleleri vagonlarla taşınıyor

Büyük buz kütlelerinin vagonlara yüklenerek uygun yerlere götürüldüğünü anlatan Akkıran, şöyle konuştu:

´´Yol hattındaki kar küreme çalışmalarından sonra haftada 3 gün karın erimesiyle tünellerde oluşan buz kütlelerini kırıyoruz. Ardından vagonlara yüklenen buzlar tünel dışına çıkarılarak uygun yerlere boşaltılıyor. Şu an 10 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Pazartesi, çarşamba ve cuma günleri buz kırma çalışmalarımız, salı ve perşembe günleri ise buradaki buzları dışarıya çıkarma çalışmalarımız oluyor. Demiryollarında trenlerin ulaşımını sağlamak sorumluluk isteyen bir iştir. ´Demiryollarının gizli kahramanları´ bu işçilerimiz, Erzurum´dan Kars´a kadar 217 kilometrelik mesafede sürekli çalışma yapıyor. Aralık ayından başlayarak nisan ayı sonuna kadar gece gündüz demeden kar ve buzla mücadeleyi sürdüreceğiz.´´

- ´´Demiryolları sevgi işi, aşk işi´´

Kar küreme aracı operatörü Birol Akdağ da 24 saat hazır durumda çalışmaları sürdürdüklerini belirtti.

Vatandaşların gidecekleri yere güvenli şekilde ve zamanında varmalarını sağlamak için ellerinden geleni yaptıklarını kaydeden Akdağ, "28 yıldır bu işi yapıyorum. Bu iş sevgi işi, aşk işi. İnsanlara hizmet etmek için elimizden geleni yapıyoruz´´ dedi.

İşçilerden Hayati Aktaş ise 2 bin 270 metre rakımlı, uzunluğu 2 bin 70 metre olan Aşıt Tüneli´ndeki buz kırma çalışmalarını çok zor şartlar altında sürdürdüklerini belirterek, ´´Memleketimiz kış memleketi olduğu için demiryollarının güvenli olması lazım. Bu nedenle kış mevsimi bitene kadar demiryolu hattındaki kar ve buz temizleme işini yaparak hattı açık tutmaya çalışıyoruz´´ diye konuştu.

Demiryolu işçileri, günün yorgunluğunu Aşıt Tüneli yanındaki kulübede yemeklerini yedikten sonra çay içerek atıyor. (AA)

 

 



  • BIST 100

    9691,16%0,48
  • DOLAR

    32,51% -0,09
  • EURO

    34,81% -0,14
  • GRAM ALTIN

    2426,25% -0,14
  • Ç. ALTIN

    3994,88% -0,57

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30