Dağcılar en çok Ağrı Dağı`na Çıkmak ıstiyor

Dağcılar en çok Ağrı Dağı`na Çıkmak ıstiyor

Yapılan Ankete Göre, Dağcılar en çok Ağrı Dağı?na Çıkmak ıstiyor

Yapılan Ankete Göre,


Dağcılar en çok Ağrı Dağı?na Çıkmak ıstiyor


            Yapılan anketlere göre, dağcıların en çok Marco Polo?nun Hiçbir zaman çıkılamayacak dediği Ağrı Dağı?na çıkmak istiyor.


            Dağcıların en çok çıkmak istediği dağ sıralamasında Cilo ikinci, Kaçkarlar ise üçüncü sırada yer alıyor.


            Efsanelere konu olan, adına filmler yapılan Ağrı Dağı, dağcılar için bir efsane... Dağcılar, en çok Ağrı Dağı na zirve yapmak istiyorlar.


            Dağcılık Federasyonu nun yaptırdığı anketlere göre, dağcıların en çok tırmanmak istedikleri dağların başında Ağrı Dağı yer alıyor.


            Ankete katılan dağcıların yüzde 40 ı en çok Ağrı Dağı na zirve yapmak istediklerini belirtirken, yüzde 32 sinin oyunu alan Cilo Dağı en çok çıkılmak istenilen ikinci dağ oldu.


            Anketlerde öne çıkan diğer dağlar ise Kaçkarlar, Süphan Dağı, Erciyes Dağı ve Aladağlar oldu.


AğRI DAğI NA ıLK TIRMANIş, 1829 DA YAPILDI
            Marco Polo nun hiç bir zaman çıkılamayacak dediği, Ağrı Dağı na ilk tırmanış, kayıtlara göre 9 Ekim 1829 da Prof. Frederik Von Parat tarafından gerçekleştirildi.


ılk kış solo tırmanışı ise 21 şubat 1970 te eski Dağcılık Federasyonu başkanlarından Dr. Bozkurt Ergör tarafından yapıldı. 1980 li yıllarda binlerce dağcı Ağrı Dağı nı ziyaret etti. Ağrı ya tırmanış 1990 yılında yasaklandı. 1998 de Dağcılık Federasyonu nun girişimi sonucu bir grup dağcıya izin verilmesiyle bu yasak kaldırıldı.


EN ETKıLENıLEN DAğ: KAÇKARLAR
            Doğal güzellikleri ve tarihi dokusuyla yerli ve yabancı ziyaretçileri kendisine hayran bırakan Kaçkarlar, dağcıların da en çok etkilendikleri dağların başında geliyor. Ankete katılan dağcıların yüzde 38 i en etkilendikleri dağın Kaçkarlar olduğunu belirtiyor.


            Kaçkarları, yüzde 24 le Ağrı Dağı takip ediyor. Kaçkar dağlarına tırmanmak isteyenler büyük bir bölümü Rize üzerinden Kaçkarlar a ulaşıyor, ancak Yusufeli-Yaylalar köyü güzergahını kullanarak da kolay bir ulaşım sağlanabiliyor. Kaçkar Zirvesi ile bölgenin diğer dağlarına yapılacak tırmanışlar için en uygun mevsim ağustos ve eylül ayları.


CıLO DAğI
            Çok sayıda sarp, sivri tepeleri bulunan Cilo, diğer bir adıyla Buzul Dağı, devamlı karları, buzul gölleri, kilometrelerce buzulları ile özellikle dağcıların dikkatini çekiyor. Doğu Anadolu Bölgesi nde, Hakkari sınırları içerisinde yer alan Cilo Dağı, Türkiye nin en yüksek ikinci doruğuna sahip. 4 bin 135 metre yüksekliğindeki Uludoruk buzulunun uzunluğu 4 kilometreyi buluyor.


SÜPHAN DAğI
            Sönmüş bir volkan olan Süphan dağı, Büyük Ağrı (5 bin 137 metre) ve Cilo (4 bin 168 metre) dağından sonra Anadolu nun üçüncü en yüksek doruğu olarak dikkat çekiyor. Van Gölü nün kuzeyinde Adilcevaz, Erciş ve Patnosarasında yükselen dağın, en yüksek zirvesi, 4 bin 58 metre yükseklikteki Sandıktepe.


ALADAğLAR
            Kayseri-Niğde-Adana illeri arasında bulunan dağ sırası, Bitki örtüsü ve hayvan çeşitleri bakımından zengin bir çeşitliliğe sahip. Bu nedenle dağın 54 bin 524 hektarlık bir bölümü 1995 yılında milli park ilan edildi.En yüksek doruğu 3 bin 756 metre olan Aladağlar da, tırmanışlar için 3 bin 700 metre üzerinde üç doruğun yanı sıra 3 bin metrenin üzerinde çok sayıda doruk bulunuyor. Bu doruklar Niğde sınırları içinde devam eden Toros dağ kıvrımlarının (Orta Toroslar) en yüksek dorukları.


ERCıYES DAğI
            Uzaklaştıkça yakınlaşan, yakınlaştıkça uzaklaşan dağ yakıştırması yapılan Erciyes Dağı, dağcılık ve kış sporlarında Türkiye nin belli başlı merkezlerinden biri. ıç Anadolu nun en yüksek dağı olan Erciyes Dağı, Kayseri nin 30 kilometre güneyinde yer alıyor ve 2 bin 150 metre yükseklikteki Erciyes kayak pisti, dünyanın en iyi kayak pistlerinden biri olarak gösteriliyor.



 




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35