ÇEVRE BAKANINA ÖNERİ…

ÇEVRE BAKANINA ÖNERİ…

Doğubayazıt Gazetesi

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Ağrı'da yaşanan su sorununa ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye soru önergesi verdi.

Yeşil Sol Parti Ağrı Milletvekili Nejla Demir, Ağrı’nın il ve ilçelerine bağlı köylerde temiz ve sağlıklı suya ulaşamama sorununu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki'ye sordu.

Demir önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:

"Seçim bölgem olan Ağrı’nın il ve ilçelerine bağlı köylerinde yaşanan su sorunu her geçen gün büyümekte, temiz ve sağlıklı suya ulaşamamanın yarattığı mağduriyetler gittikçe büyümektedir. Su ihtiyacını kuyudan karşılamak durumunda kalan yurttaşlar yaz aylarında yaşanan kuraklık nedeniyle temiz içme suyuna ulaşmakta güçlük yaşamaktadır.

Su ihtiyaçlarını birçok yerde şebeke olmadığı için çoğunlukla sondajla sağlayan köylüler, elektriğe yapılan fahiş zamlar nedeniyle büyük bir mağduriyet yaşamaktadırlar. Köy muhtarları ve köylüler artık su faturalarını ödeyemediklerini dile getirmektedirler. Öyle ki köylüler sondaj yoluyla elde edilen suyun sütten bile daha pahalıya geldiğinin serzenişini yapmaktadırlar.

Özellikle Doğubayazıt’e ve Taşlıçay ilçelerimize bağlı köylerde su şebekesinin bulunmamasına bağlı olarak, içme ve kullanma suyunun sondaj yoluyla elde edilmesinden kaynaklı gelen fahiş oranlardaki faturalar nedeniyle, köylüler yıllardır suya ekonomik güçlerini aşan yüksek fatura ödediklerini ve acil çözüm beklediklerini dile getirmektedirler.

Taşlıçay ilçemize bağlı 25 bin dönüm arazi üzerine kurulu, 85 haneli ve 800 kişilik bir nüfusa sahip olan Bayıraltı köyü söz konusu su sorununu en derin yaşayan köylerimizden biridir.  Köylüler, DSİ, Valilik ve Kaymakamlık dahil birçok resmi kurumla şebeke bağlanması için girişimlerde bulunmasına rağmen bu kurumlarda hakarete varan cevaplarla karşılaştıklarını ve bir sonuç alamadıklarını bizzat tarafıma iletmişlerdir. Özellikle bir önceki Taşlıçay İlçe Kaymakamının, genel seçimlerdeki demokratik tercihlerini partimizden yana kullanan köylüleri teröristlikle suçlayıp hakaret eden yaklaşımları, köylülerdeki söz konusu su sorunun siyasi bir tercih olarak çözülmediği kanaatini güçlendirmiştir.

Demir, Mehmet Özhaseki'ye şu soruları yöneltti:

Günümüz itibariyle, ülkede bölgelere göre su şebekesi bulunmayan köy sayısı kaçtır?
Ağrı ili ve ilçelerine bağlı su şebekesinin bulunmadığı kaç köy vardır? Köylülerin büyük mağduriyet yaşamasına neden olan şebeke ve ilgili altyapı sorunlarının çözülmemesinin gerekçesi nedir?
Ağrı ili ve ilçelerinde yaşanan su sorunu çözmek için gerekli altyapı çalışmaları başlatılacak mıdır? İlgili Bakanlık olarak bu konuda herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?
Söz konusu su sorunun genel seçimlerdeki demokratik tercihlerini partimizden yana kullanan köylerde yaşanması bir tesadüf müdür? Bir önceki Taşlıçay İlçe Kaymakamının, su sorununun çözülmesini talep eden köyleri terörislikle suçlayıp hakaret eden yaklaşımlarının köylülerde yarattığı, su sorununun siyasi bir tercih olarak çözülmediği yönündeki kanaati değiştirmek adına herhangi bir girişimde bulunacak mısınız?



Anahtar Kelimeler: ÇEVRE BAKANINA ÖNERİ…
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,42% -0,15
  • EURO

    34,65% -0,66
  • GRAM ALTIN

    2439,28% 0,14
  • Ç. ALTIN

    3999,24% 0,19

Egazete


  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35