BİRAZ ABARTALIM

BİRAZ ABARTALIM

FIRAT BEYAZIT ÇELİK

       Hepimiz hayatımızın bazı anlarında olayları abartıyoruz. Bu ya olayın önemini belirtmek için yapılıyor, yada daha fazla dikkat çakmak için. Oysa hayattaki bir çok şey i abartmak bu yolla dünya ekonomisine yol veren onlarca düşüncenin hep bu abartma fikri yatıyor.

         Dünyanın bir çok ülkesinde kullanılan limuzin tarzı arabalar, insanların eğlence kültürünü yaşatmak için tasarlanmış bir araç. Yine bu araçta kalabalık gruplar, aynı anda içerisinde bir bar havasını andıran atmosferiyle insanların ilgisini çekmeyi başarmış. Normal arabalarda birkaç katı büyük  olan bu araçlar, normal aracın abartmış  hali.  Bugün her ülkede satılıyor.

          Yine abartmanın bir başka  şeklide, arabanın normal  boyutundan  oldukça küçük tasarlanmış olması  Minicuper adaı verilen bu araç boyut olarak çok  küçük olmasına rağmen, insanlar tarafından oldukça tercih ediliyor.

      Bir şeyin yapısını değiştirmeye başladığın andan itibaren,  yeni bir fikir edebiliyor insan. Hayatında yarattığı daha sayısız örnekler var.

          Çevremizde gördüğümüz devası gökdelenlerde yine bu düşünceyle yapılmış. Bir evin onlarca kat büyütülmüş şekli olarak dönüşülen bu kuleler, insanın ev olayını abartması neticesinde ortaya çıkmış, bir çok şirket insanlar bu kuleleri görünce etkilensin ve bize güvenleri artsın düşüncesini taşıyor.

         Büyük kuleleri gördüğümüzde kendimizi o kadar küçük görüyoruz ki, gökdelenler bizi oldukça etkiliyor.

    Bazı yarışmacıların inanılmaz rekor denemeleri de abartma düşüncesinin neticesi. İstedikleri rekoru kırmasalar bile bir şekilde olayı abartarak etki yaratabiliyorlar.

         Bize oldukça saçma görünen uçaklardan atlayan adam görüntülerinin ilgimizi çekmesinin nedeni yine oldukça abartı bir durumun olmasından kaynaklanıyor.

           Bazı telefon firmalarının bedava telefon vermesi de hedef kitlede istenen etkiyi bırakmak için yapılan birer stratejiden  başka bir şey değil.  

               İstenilen hedefe gitmek için herhangi bir  konuda abartmaya gidilebilir. Abartma yapılırken  de göz önünde bulunacak önemli şeyler var.

            Abartma yapılacak düşüncenin hedefi  kitle ile çelişmesi gerekiyor.

             Toplumun kültür ve değerlerini göz önün de bulunarak herhangi bir konuda abartma yapılabilir.

    İsteyen günde on saat ders çalışarak bunu gerçekleştirir. İsteyen, çok küçük boyutlarda bir gazete çıkarır. Daha önce denenmemiş ne varsa dener.

            Yapmış olduğunuz iş ne olursa olsun, yeni bir şey oraya koyarken, abartma tekniğini  kullanabilirsiniz.

         Bir şeyi olduğundan büyük  ya da olduğundan küçük göstermek  yapısını değiştirmek, sinirsi hayal gücü ile birlikte sınırsız bütçe varmış gibi  düşünmek. Bunu yaparken  de kendine herhangi bir sınır koymak. Mesele Amerika’daki bir pizza şirketi siparişi anından itibaren otuz dakikada teslim edilmeyen pizzaların parasını almıyor.

         Bir başka şirkette çocuklar için  boyutundan oldukça büyük kitaplar basarak çocukların ilgisini çekmiş. Yarım metre yüksekliğindeki  kitaplar.

           Bir elbise firması da sadece büyük beden elbise satan mağazalar zincirini kurmuş. Abartmanın sınırı yok. Sizlerde kendinize çeşitli abartma hedefleri koyabilirsiniz.

           Unutmayın, hiçbir şey saçma değildir.

          Her saçma daha sonradan mantıklı olabilir…



Anahtar Kelimeler: BİRAZ ABARTALIM
  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52