Belediyeden, 10 Yılda Yapılan Hizmetler Açıklandı

Belediyeden, 10 Yılda Yapılan Hizmetler Açıklandı

DOğUBAYAZIT BELEDıYE FAALıYETLERı

DOğUBAYAZIT BELEDıYE FAALıYETLERı


Belediyeden, 10 Yılda Yapılan Hizmetler Açıklandı


Doğubayazıt Gazetesi


            Doğubayazıt Belediye Başkanı Mukaddes Kubilay ın 10 yıllık hizmetleri bir bildiri ile halka açıklandı.


            21 madde şeklinde açıklanan hizmet ve yatırımlar sıralandı ve 10 yıllık süre içinde hizmetlerde rekor kırıldığı belirtildi.


            Mukaddes Kubilay ın 10 yılık çalışma raporunda, kanalizasyon, yol ve parklar, sağlık ve sosyal konular tek tek sıralandı.


 


DOğUBAYAZIT BELEDıYESı 10 YILLIK ÇALIşMA RAPORUNDAN BAZI BAşLIKLAR


1-     200 bin metrekare yol parke taşı ile kaplanmıştır.


2-     110 bin metre kanalizasyon hattı döşenmiştir


3-     Ayşenur Zarakolu Kadın Sağlık ve Eğitim Merkezi kurularak kadınlara ücretsiz sağlık hizmeti verilmesinin yanı sıra kadın sağlığı konularında bilgilendirilmeler yapılmıştır.


4-     Av. Orhan DOğAN Eğitim Destek Evi kurularak her yıl ortalama 400 öğrencinin eğitimine destek verilmiştir.   391 öğrenciye burs verilmiştir.


5-     AB destekli proje ile Karabulak içme suyu  şebekesi yenilenerek saniyede 33 litre olan su miktarını saniyede 100 litreye çıkarmıştır. ılçedeki içme suyu sıkıntısını asgari seviyelere indirmek için 11 adet sondaj açmıştır.


6-     70 bin metre yeni su şebekesi döşenmiştir.


7-     22 adet araç alımı yapılarak Belediye araç garajı genişletilmiştir.


8-     Cumhuriyet tarihinden beri mevcut olan ve çeşitli hastalıkların oluşumuna neden olan dere ıslah çalışmaları kapsamında 2500 metre dere ıslahı gerçekleştirilmiştir.


9-     Ehmedê Xanî Türbesinin çevre düzenlemesi yapılarak alan ziyaretçilerin hizmetine sokulmuştur.


10- 3 ayrı mahallede park yapılarak mahalle sakinlerinin hizmetine sunulmuştur.


11- Turizm cenneti olan ilçenin tanıtımına katkı sunmak amacıyla 5 adet festival düzenlenmiştir.


12- 125 kapasiteli Pazar yeri yapılmıştır.


 13. Dr. ısmail Beşikçi Caddesi trafiğe kapatılarak insanların gezip dinlenebilecekleri modern bir cadde haline getirildi.


14.  şehir içerisinde gelişigüzel üretim yapan görüntü ve ses kirliliği oluşturan


Briketçilere yeni mahallede bulunan ve  belediyemize ait olan fidanlık alanında yeni ve düzenli bir alan oluşturuldu


15.  şehir merkezinde 2 adet Pazar yeri düzenlenerek Pazar esnafımızın dağınık bir şekilde Pazar faaliyetlerini yürütmesinin önüne geçildi.


16. Haziran 2002 ? 2007 yılları arasında farklı dil, din ve kültürlerin buluşmasını


17. ilçemizin özgün tarihi, kültürel ve turistik değerlerini dünyaya tanıtarak turizm potansiyelini arttırmak amacıyla ? Doğubayazıt Kültür Sanat ve Turizm Festivalleri? yapılmıştır.


18.Yerel Gündem 21 projesi kapsamında Umut Çocukları Derneğine Destek sunularak ? Cansın Umut Yumurtacılık ıktisadi Teşekkülünün kuruluşuna ön ayak olundu.


19. Kadın Destek Kooperatifi açılarak kadınlarımızın sosyal yaşama katılması için bir dizi çalışma yürütüldü.


20. Yardımlaşma ve sosyal Dayanışmayı güçlendirmek amacıyla her yıl düzenli olarak ekonomik imkanları kısıtlı 200 öğrenciye 50 YTL burs verilmekle beraber yine Ramazan aylarında 2000?2500 aileye gıda yardımında bulunulmuştur.


21. 2007 yılında inşaatına başlanan yeni Karabulak su projesi  ile saniyede 33 litre olarak akan Karabulak suyunun miktarı saniyede 100 litreye çıkarılmıştır. Bu projemiz 2008 yılı Kasım- Aralık aylarında bitirilerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.          


YAPIMI DEVAM EDEN PROJELER


1- Kanalizasyon projesi


2- ıçme Suyu projesi (Bütün şebeke ile isale hattının değişimini kapsamakta olup ilçemizin 2045 yılına kadarki su sorunu tamamen çözecek olan AB destekli  bir proje )


3-Katı Atık Depolama Projesi


4-Otogar Projesi


5-Atık Su Arıtma Tesisi Projesi


6-Mezbahane Projesi


NOT:  Yukarıda ?Yapımı Devam Eden Projelerimiz? başlığıyla yazdığımız projelerimiz tamamen Belediyemiz öz kaynakları, ve Teknik  personellerimizin özverili çalışmalarının sonucunda hazırlanıp ilgili yerlere sunulan ve yetkili makamların onayından geçirilen projelerdir. 


AB DESTEKLı PROJELERıMıZ


1-60 kilometrelik isale hattı ile şehir içme suyu şebekesinin tümden değişimini öngören yaklaşık 100 trilyon TL?lik  proje onaylatılmıştır.   Türkiye genelinde 400?ü aşkın Belediyenin yapmış olduğu  projeden 8 Belediyenin projesi onaylatılmıştır bunlardan bir tanesi de Doğubayazıt belediyesidir.


2-Yine AB destekli Turizm projesi ile ilçenin tarihi ve turistik yerlerinin tanıtımına katkı sunulmuştur.


3-ıstismara uğramış çocukların ruhsal sorunlarına çözüm bulmak ve gelişimlerine katkı sunmak amacıyla hazırlanan proje ile bir yıl süresince radyo aracılığıyla haftada 2 gün anadilde eğitim verilmiştir.


BAşLIKLARLA KISACA ıFADE EDıLEN PROJE VE ÇALIşMALARIMIZIN AYRINTILI AÇIKLAMASI


            ılçemizin nüfus ve alan olarak hızla büyümesi yeni yerleşim alanların oluşmasına neden olmuştur.2004 yılında ilçemiz 11 mahalle iken 2008 yılında 14 mahalleye ulaşmıştır. Bu yeni oluşan alanlardaki yurttaşlarımıza su hizmeti vermek üzere 55 km su şebekesi inşa edilmiştir. Atıl bırakılan Karabulak, Akbulak ve Abdigör su kaynaklarında gerekli onarım çalışmaları yapılarak yeniden faaliyete alınmıştır. Bu üç yeni kaynaktan günlük 3 456 m3 su elde edilmiş ve halkın hizmetine sunulmuştur. Belediyemiz söz konusu çalışmalar için personel giderleri hariç yaklaşık 1 500 000 YTL harcama yapmıştır


            Yapılan çalışmalara rağmen yaz aylarında yaşanan su yetersizliğini kökten çözmek için kaynak arayışına giren belediyemiz Karabulak su kaynağından yeni bir terfi merkezi-depo-ve isale hattı yapımı için proje hazırlayarak AB hibe fonlarına sunmuş ve kabul ettirmiştir. 2007 yılında inşaatına başlanan yeni Karabulak su projesi 2008 yılında tamamlanmıştır. Bu proje ile günlük 8640 m3 su ana su deposuna aktarılacaktır. Bu proje için belediyemiz; 700 000? ab kaynaklarından, 350 000?  kendi öz kaynaklarından harcama yapmıştır.


 Kanalizasyon: Önceki dönemde başlattığımız kanalizasyon çalışmaları bu dönem de aralıksız devam etmiştir. 21km si AB Hibe fonundan olmak üzere 43 km kanalizasyon şebekesi inşa edilmiştir. Kanalizasyon çalışmaları için yaklaşık 4 500 000 YTL harcama yapmıştır.


            Ayrıca çevre ve halk sağlığını tehdit eden toplam 2200 m uzunluğundaki dereler ıslah edilmiştir. Bunun için yaklaşık 500 000 YTL harcama yapılmıştır.      


Yol Yapım Çalışmaları


            Fen ışleri Müdürlüğü bünyesinde 2004-2008 yılları arasında şehrin birçok noktasında  yaklaşık maliyeti 4 milyon YTL?yi geçen 110 bin metrekare parke taşı kaplama işi gerçekleştirildi


Park ve Bahçe Çalışmaları


            Çevre yolunda toplam 1500 metre orta refüj düzenleme çalışması yapıldı. Bu kapsamda 700 adet top akasya ve piramit mazı fidanı dikimi gerçekleştirilirken 5600 M²?lik alana ise çim ekimi gerçekleştirildi. Uluyol mahallesinde 1339 M²?lik  1 adet, Ahmedi Hani mahallesinde 2590 M²?lik  1adet ve Çiftepınar mahallesinde de 714 M²?lik bir adet olmak üzere toplamda 3adet park yapımı gerçekleştirildi. Yeni mahallede bulunan Belediye fidanlığı arsasında 500 adet meyve fidanı dikilerek meyve fidanlığı oluşturuldu. Dr ısmail Beşikçi caddesi trafiğe kapatılarak halkın gezip dinlenebileceği bir sanat sokağına dönüştürüldü. Ağrı caddesindeki yaklaşık 1.5 km?lik alanda orta refüj düzenlemesi yapıldı. Bu çalışmayla beraber refüjlere peyzaj mimarisinde kullanılan 500 adet top akasya ve çam ağacı dikimi Gerçekleştirildi. Daha önceleri mesire alanaı olarak düzenlenen Ahmed-i Hani Türbesi etrafına değişik zaman aralıklarında toplam 2 bin adet fidan dikimi gerçekleştirildi.


Araç Alımı: 2006 yılı içerisinde toplamda 1 milyon 750 bin YTL tutarında, 1 adet Greyder, 1 adet Ekskavatör (Kazıyıcı yükleyici kepçe), 2 adet CJB (Kazıyıcı taşıyıcı kepçe), 1 adet et taşıma aracı, 1 adet kanal açma Makinesi, 1 adet ıtfaiye aracı, 4 adet sıkıştırmalı çöp taşıma aracı, 1 adet damperli kamyon, 3 adet binek aracı olmak üzere toplamda 15 adet araç alımı yapılarak Belediye araç garajı genişletilmiştir


Dr. ısmail Beşikçi Caddesinin Düzenlenmesi


            Belediyemiz Fen ışleri Müdürlüğü bünyesinde Ağrı Caddesi üzerinde bulunan ve halkımız arasında inzibat köprüsü olarak bilinen alanın parke taşları ve kaldırımları yenilendi. 2008 yılı içerisinde Dr. ısmail Beşikçi Caddesi de trafiğe kapatılarak sanat sokağına dönüştürüldü. Bu kapsamda insanların rahat yürüyebilecekleri kaldırımlar, çimlendirme çalışmaları, dinlenmeye ayrılan oturma bankları ve geceyi aydınlatan aydınlatma sistemi ile cadde yeniden düzenlenerek ilçe halkının hizmetine sunulmuştur.


            Briketçilere yeni ve düzenli bir alan oluşturuldu: şehir içinde gelişi güzel bir şekilde faaliyetlerini sürdüren görüntü ve ses kirliliği oluşturulan Briketçilere Yeni mahallede Belediye Fidanlığı mevkiinde yeni bir yer oluşturuldu.


Pazar Yerlerinin Oluşturulması:  şehir merkezinde 2 adet Pazar yeri düzenlenerek Pazar esnafımızın dağınık bir şekilde Pazar faaliyetlerini yürütmesinin önüne geçildi.


SOSYAL ALANDA YAPILAN ATILIMLAR


1- Festivallerimiz: Haziran 2002 ? 2007 yılları arasında farklı dil, din ve kültürlerin buluşmasını sağlamak ilçemizin özgün tarihi, kültürel ve turistik değerlerinin işlendiği ? Doğubayazıt Kültür Sanat ve Turizm Festivalleri? yapılmıştır.


2- Avukat Orhan Doğan Eğitime Destek Evinin Açılışı:  Bir Eğitim atağı olarak Doğubayazıtlı yoksul öğrencilere okuma yolunu açmak amacıyla ?Av. Orhan Doğan Eğitime Destek Evi? açıldı. Bu kapsamda maddi imkânları kısıtlı olan öğrencilere OKS ve ÖSS alanlarında yardımcı olmak amacıyla ücretsiz eğitim desteği sunuldu.


3- Yerel Gündem 21 projesi :  Proje kapsamında Umut Çocukları Derneğine Destek sunularak ? Cansın Umut Yumurtacılık ıktisadi Teşekkülünün kuruluşuna ön ayak olundu.


4- Kadın destek kooperatifi           : Kadın Destek Kooperatifi açılarak kadınlarımızın sosyal yaşama katılması için bir dizi çalışma yürütüldü.


5- Ayşenur Zarakolu Kadın sağlık ve Eğitim Merkezi:  Bu Merkez çatısı altında yoksul ailelere yönelik aile planlaması, hijyen, çocuk bakımı, kadın hastalıkları, menopoz dönemi, gebelik öncesi ve sonrası konularında bilgilendirme çalışmalarının yapılmasının yanı sıra Merkezin açılışından bugüne her gün yaklaşık 50 kadının muayene ve tahlilleri ücretsiz olarak yapıldı.


  Yardımlaşma ve sosyal Dayanışma:  Her yıl düzenli olarak ekonomik imkanları kısıtlı 200 öğrenciye 50 YTL burs verilmekle beraber yine Ramazan aylarında 2000?2500 aileye gıda yardımında bulunulmuştur.


  Personel Durumu:  Belediyemiz bünyesinde yapılan bütün bu çalışmalar 174 sürekli işçi, 4 mühendis, 1 Veteriner Hekim, 1 Doktor, 2 hemşire ve 32 memur ile gerçekleştirilmiştir




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,60% 0,39
  • EURO

    34,81% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2506,22% 0,89
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21