BAYRAMIN SON GÜNÜNE KADAR UMUT VAR…

BAYRAMIN SON GÜNÜNE KADAR UMUT VAR…

YAYLALARDA BAYRAM VE ACEMİ KASAPLAR…

Türkiye'de hayvancılığın önemli geçim kaynağı olduğu Ağrı'da besiciler, ellerindeki kurbanlıkların bir çoğunu sattı. Bayram öncesi sıkı pazarlıklarla hayvanların büyük çoğunluğunu satan besiciler, ellerindeki son kurbanlıkları da bitirmeye çalışıyor.

Küçükbaş hayvanlarını bin ile bin 500, büyükbaş hayvanlarını ise 5 bin ile 25 bin lira arasında satan besiciler, Kurban Bayramı'nın ilk gününde ellerinde kalan az sayıdaki kurbanlıkları satmaya çalıştı.

Besicilerden Zeynel Çakmak, yaptığı açıklamada, elinde kalan 2 büyükbaş hayvanı satmak için beklediğini ifade ederek, "20 büyükbaş hayvanımızı pazara getirdik, çoğunu sattık ve elimizde 2 tane kaldı. Bu kurbanlıkların da satılmasını bekliyoruz. Bayramın birinci gününden dördüncü gününe kadar da genelde müşteri oluyor. Fırsatçılık yapıp bekleyen var. İnşallah bunları da satacağız. Hayvanlarımız satılıncaya kadar buradayız." diye konuştu.

Pazarda 400 küçükbaş hayvanının büyük bölümünü satan, kalan 50 taneyi de satmak için bekleyen besici Enver Cengiz de kurbanlık alımını son güne bırakanlar dolayısıyla ümitli olduğunu söyledi.

YAYLALARDA BAYRAM

Yaylalara yaiamlarını sürdürenlen Kurban Bayramı'nı da yaylalara kurdukları çadırlarda geçiriyor.

Yüksek kesimlerdeki yaylalarda çadır kuran yaylacılar, bayram ve özel günlerde de zorlu doğa koşullarıyla mücadele ederek geçimlerini sağlıyor.

Kent yaşamından, teknolojik imkanlardan uzaklaşan yaylacılar, kısa süren bayramlaşmanın ardından yayladaki günlük işlerini yapmaya devam etti.

Doğal ortamda beslenen küçükbaş hayvanlardan elde ettikleri sütten peynir yaparak sattıklarını belirten Habib Keşli, "Tek işimiz hayvancılık. Bununla geçimimizi sağlıyoruz. Bugün de kalkıp namaz kıldık. Birbirimizin bayramını kutladık. Aileler kurbanlarını kesti. Bayramlaşma bittikten sonra yine çalışmaya devam ediyoruz. Bayram da olsa gece gündüz dağlardayız, çalışıyoruz." dedi.

Metin Keşli de 4 ay boyunca yayladan ayrılamadıklarını ifade ederek, "Bayram olmasına rağmen yaylada çalışmaya devam ediyoruz. Koyunların her gün sağılması gerekiyor. İşleri erteleme şansımız yok. O nedenle bayramlarda, özel günlerde sürekli çalışmak zorundayız." dedi.

ACEMİ KASAPLAR

Doğu Anadolu Bölgesi'nde kurban kesmeye çalışırken yaralanan 238 "acemi kasap", hastanelere müracaat etti.

Hastanelerin acil servislerinde yoğunluk oluştu.

Yaralanan vatandaşlardan Osman Y, "Hayvanı kesmek için yere yatırdığımızda kalkmaya çalıştı. İkinci kez hayvanı yatırmaya çalıştığımızda sol el parmaklarım hayvanın boyunuzu ile ipin arasına sıkıştı. 3 yerde kırık var. Durumu benden kötü olanlar da var. Parmaklarını kesenler var. Allah herkese şifa versin." dedi.

Vatandaşlardan Adem Kırkkeseli de kurban kesmek isterken yaralandığını ifade ederek, "Hayvan çok büyüktü. Yere yatırmak istediğim hayvan, mücadele sonrası üzerime düşünce ayağım kırıldı. Hayvan yaklaşık 1 tondu." diye konuştu.

Kars'ta 80, Ağrı'da 35, Erzincan'da 26, Ardahan'da 15, Iğdır'da 7 kişi de kurban kesimi sırasında yaralanarak hastanelere başvurdu.(aa)



Anahtar Kelimeler: BAYRAMIN GÜNÜNE KADAR
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,23
  • EURO

    34,78% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2422,50% -0,41
  • Ç. ALTIN

    4003,65% -1,71

Egazete


  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28