Bakana yasak CEO`ya değil?

Bakana yasak CEO`ya değil?

Enerji Bakanı Taner Yıldız

Bakana yasak CEO`ya değil…

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Kerkük ziyaretinin ardından Irak’la ikinci kriz dün Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Erbil’e planladığı ziyaret nedeniyle yaşandı.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın Petrol-Gaz Konferansı’nın kapanışında konuşmak üzere Erbil’e gideceğini öğrenen Irak Başbakanı Nuri El Maliki , bir genelgeyle Erbil’e uçacak VIP uçaklara Bağdat’a uğrama şartı getirerek Irak hava sahasını Bakan Yıldız’ın uçağına kapattı.

Erbil’e uçuş iznini genelgeden bir gece önce alan ve seyahatte ısrar eden Yıldız’ın uçağı dün öğlen İstanbul’da apron başında yola çıkmaya hazırlanırken Türkiye’nin Bağdat Büyükelçisi Yunus Demirel, “Uçak kalkmasın, havadan dönebilir” mesajı gönderdi.

Baş döndüren diplomatik trafik sürerken 1 saat bekleyen uçak Bağdat’tan izni çıkmadan havalandı. Uçak havadayken de beklenen izin gelmeyince Bakan Yıldız, Kayseri’ye inmek zorunda kaldı.

Türkiye nota verdi

Bakan Yıldız yaşananları “Sabah bütün VIP uçaklara Kuzey Irak hava sahasının kapatıldığı bildirildi. İstisna tutulacağımız inancıyla havalandık. Hem Dışişleri Bakanlığımız, hem de bizim girişimlerimiz vardı. Ama Kayseri üzerine geldiğimizde bu iznin hâlâ verilemeyeceği tarafımıza söylendi” diye aktardı. İki ülke arasındaki iletişim kopukluğunun giderileceğine inandığını belirten Yıldız, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani ile de görüşecekti. Türkiye rahatsızlığını bir nota ile Bağdat’a iletirken Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım “Beklenilmeyen bir gelişme. Hem Dışişleri hem de Sivil Havacılık otoriteleri bu konuda görüşmeye devam ediyor” diye konuştu.

Hedef Bakan Yıldız’dı Erbil’deki konferansa petrol şirketlerinin üst düzey yöneticileri katıldığından Erbil Havaalanı’na çok sayıda özel jet inmişti. Şirketler Bağdat’tan uçuş izni almakta zaman zaman zorlansalar da bu kez hepsi izinliydi. Yöneticileri Erbil’e bırakıp dönmüş olan bazı jetlerin de dün Erbil’e uçmaları gerekiyordu. Yıldız’ın izin alamaması, Erbil’deki petrolcüleri de endişelendirdi. Jetleri gelmediği takdirde, planladıkları günde dönemeyecekleri kaygısına kapılan CEO’lar, sevindirici haberi akşama doğru aldı. Irak sivil havacılık otoritesi ‘boş geldikleri’ gerekçesiyle iniş izinlerini onayladı.

CEO’lara izinler Yıldız’ın Erbil’e gitmekten vazgeçmesinin ardından gelince yasağın bakanın uçağına özel olduğu sonucunu doğurdu. Yıldız’ın uçağına pazartesi günü izin verildiği halde dün izinlerin kaldırılması da Bağdat’ın ziyaretin önemini geç idrak ettiğine yoruldu. Davutoğlu’nun 2 Ağustos’ta Erbil ziyareti sırasında Bağdat’tan izinsiz Kerkük’e geçmesi üzerine Irak, Türkiye’ye nota verip ilişkilerin gözden geçirilmesini kararlaştırmıştı. Uçakta neler yaşandı? Bakan Yıldız Başbakan-lık’a ait 7 kişilik uçakla İstanbul’dan Erbil’e gitmek üzere kalktı. Uçağa binilirken bütün özel uçaklara Kuzey Irak hava sahasının kapatıldığı bilgisi geldi.

Ancak Yıldız uçağa iniş izni verileceği düşüncesiyle hareket etmeye karar verdi. Uçak havalandıktan 15-20 dakika sonra Yıldız, Dışişleri Bakanlığı’na iniş izninin çıkıp çıkmadığının sorulmasını istedi. Bu soru önce pilota iletildi, pilotkuleye sordu. Dışişleri Bakanlığı’ndan gelen iniş izni olmayacağına ilişkin yanıt tekrar kule üzerinden pilota aktarıldı. Bakan Yıldız, gazetecilerle uçakta arka tarafta oturuyordu.

Gelen yanıt üzerine havada bekleme yönünde bir görüş ortaya çıkmadı. Uçak Kayseri’ye yaklaştığı için buraya inilmesi kararlaştırıldı. Eğer Yıldız Erbil’e gitseydi, merkezi hükümete sıcak mesaj vermeyi planlıyordu.



Anahtar Kelimeler: Bakana yasak CEO`ya değil?
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,50% 0,08
  • EURO

    34,60% -0,12
  • GRAM ALTIN

    2496,16% 0,48
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23