BAKAN NUMAN KURTULMUŞ, AHMED-İ HANİ MÜZESİ´NİN AÇILIŞINI YAPACAK?

Müzenin temelleri, İshak Paşa Sarayı´nın altında Ağrı Dağı´nın karşısındaki bir arazi üzerinde yer alıyor.

Kültür-Sanat 4.08.2017 08:35:23 0
BAKAN NUMAN KURTULMUŞ, AHMED-İ HANİ MÜZESİ´NİN AÇILIŞINI YAPACAK?

İshak Paşa Sarayı çevresinde, Ağrı Dağı, Beyazıt Camisi, Urartu Kalesi ve ilçeyi gören bir noktada inşa edilen Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Eski Doğubayazıt Evi´nin, turizme önemli katkı sağlaması bekleniyor.

Müzeyle, İshak Paşa Sarayı Camisi´nde din dersi veren, Kürtçenin Kurmanci lehçesiyle "Mem-u Zin", "Nubihara Biçukan" gibi eserleri yazan şair, filozof, tarihçi ve mutasavvıf Ahmed-i Hani´nin yaşantısının bugüne aktarılması hedefleniyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Kurtulmuş, Doğubayazıt´ta yapımı tamamlanan ve daha evvel "Mem u Zin" adlı eseri Türkçe ve Kürtçe dillerinde basılan şair, filozof ve mutasavvıf Ahmed-i Hani´nin müzesinin açılışını gerçekleştirecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş tarafından bugünaçılışı yapılacak Ahmed-i Hani Müzesi, bölgenin 3 bin yıllık tarihine de ışık tutacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamada, bakanlık görevini devraldıktan sonra turizm sektörüyle bir değerlendirme toplantısı yapan Kurtulmuş´un yarın da doğudaki cazibe merkezlerinden Ağrı´yı ziyaret edeceği bildirildi.

Açıklamada, Bakan Kurtulmuş´un bugünkü ziyareti kapsamında UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi´nin Osmanlı dönemi şaheserlerinden İshak Paşa Sarayı ile Doğu Anadolu´nun ziyaretçi akınına uğrayan manevi miraslarından Ahmed-i Hani Türbesi´nde incelemelerde bulunacağı aktarıldı.

Kurtulmuş ayrıca, Ağrı Valiliğince yapımı gerçekleştirilen "Ahmed-i Hani Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi" ile Ahmed-i Hani Kültür, Sanat ve Turizm Festivali´nin açılışına da katılacak.

Binlerce yıllık tarihe ışık tutacak

Türbesi Doğubayazıt ilçesinde bulunan ve daha evvel "Mem u Zin" adlı eserinin Türkçe ve Kürtçe dillerinde basımı Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan şair, filozof ve mutasavvıf Ahmed-i Hani´nin açılacak müzeyle de bölgenin 3 bin yıllık tarihine ışık tutacak.

Müzenin temelleri, İshak Paşa Sarayı´nın altında Ağrı Dağı´nın karşısındaki bir arazi üzerinde yer alıyor.(aa)

  • BIST 100

    10275,80%0,46
  • DOLAR

    39,81% 0,10
  • EURO

    46,90% 0,33
  • GRAM ALTIN

    4274,45% 0,36
  • Ç. ALTIN

    6794,97% -0,20

Egazete


  • Cumartesi 19.5 ° / 7.5 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 21.5 ° / 7.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 23.4 ° / 9.2 ° Güneşli

Ağrı

05.07.2025

  • İMSAK 02:46
  • GÜNEŞ 04:39
  • ÖĞLE 12:17
  • İKİNDİ 16:14
  • AKŞAM 19:46
  • YATSI 21:31