Bakan Günay Doğubayazıt`ta

Bakan Günay Doğubayazıt`ta

Sarayın orijinal yapısı yanlış restorasyonlarla bozulmuş...

Bakan Ertuğrul Günay Doğubayazıt?ta?


ıshakpaşa Sarayı nın orijinal yapısı yanlış restorasyonlarla bozulmuş


         Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, son yıllarda gelişigüzel yapılan restorasyon çalışmaları ile ıshakpaşa Sarayı nın yapısının bozulduğunu ve bu yapıyı artık orijinal hale getirmenin mümkün olmadığını söyledi.


         Bir dizi inceleme ve programlara katılmak üzere Ağrı ya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Doğubayazıt?ta bulunan  ıshakpaşa Sarayı ve Ahmed-i Hani Türbesi nde incelemelerde bulundu.


Bakan Günay a incelemelerinde Yatırım ışletmeler Genel Müdürü Zeki Can, Kültür Varlıkları Genel Müdürü Murat Süslü ve bakanlık müşavirleriyle ile Ağrı Valisi Ali Yerlikaya, AK Parti Ağrı Milletvekilleri M.Kerim Yıldız, Ekrem Çelebi, Fatma Salman Kotan ve diğer ilgililer eşlik etti. Restorasyon çalışmaları devam eden ıshakpaşa Sarayı nın restorasyon çalışmaları hakkında ilgililerden bilgi aldı. Günay, Saray ın her tarafını gezerek ilgililere çalışmaların düzenli ve erken bitirilmesi talimatını verdi.


         Burada gazetecilere açıklamalarda bulunan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ıshakpaşa Sarayı nın özgün yapılardan birisi olduğunu ifade ederek, sarayın Dünya Miras Listesi ne aday gösterildiğini hatırlattı.


Sarayla ilgili geçmiş yıllardan bu yana çeşitli uygulamalar yapıldığını belirten Günay, ama bu uygulamaların çok doğru olmadığını vurguladı. Günay, şunları kaydetti: ıshakpaşa Sarayı için söylemiyorum, başka tarihi mekanlar için de söylüyorum. Bazıları yapılara zarar vermiş. Yada birinci avluda görüldüğü gibi zemin döşemesi yapılmış, ama drenaj düşürülmemiş. Suyun nereden akacağı düşünülmemiş. Halbuki orijinalinde bütün bunlar hesaplanarak yapılmış. Onun için yüzyıllarca böyle kalmış. Son yıllarda yapılan çalışmalar maalesef yapısını bozmuş. şimdi bizim bu yapıyı orijinal hale getirmemiz mümkün değil. Fakat yüzyıllarca ayakta kalacak şekilde yapı çalışması yapıyoruz. Bunun için ciddi bir kaynak ayırdık. Fırsat buldukça da ben, Genel Müdürüm ve rkadaşlarımız da inceliyoruz. ınşallah 2012 yılında gördüğümüz bütün restorasyonlar bitmiş olacak. Burayı esas itibari ile bir müze yapacağız. Ama tabii bir yeme içme mekanı bunun içerisinde kafeterya,  insanların hem doğayı hem de tarihi hissedebilecek bir ortam oluşturma çalışması içerisindeyiz." dedi.


         Doğubayazıt çevresinde hemen arkada Ağrı Dağı, Ağrı Dağı nda da bir Nuh un Gemisi Efsanesi olduğunu hatırlatan Bakan Günay, bu konuyla ilgili de şunları söyledi: "Onunla ilgili de bazı düşüncelerimiz var. Bir meteor çukuru var. Onu da çevre düzeni ile birlikte ayağa kaldıracağız. Bütün bu coğrafyada tarihi eserlerimiz var. Amacımız hepsini ayağa kaldırmak. Tarihi eserlerimizi korumak, kültür turizm olarak gelişme sağlamak için elimizden gelenini yapmaya çalışıyoruz. Bölge halkının da bunu sahiplenmesi, ıl Özel ıdarenin, sivil toplum kuruluşlarının bunu sahiplenmesi lazım. ınşallah gelecek yıllarda güzel gelişmeleri hep beraber göreceğiz. Dedi.


         Günay, ıshakpaşa Sarayı nın yakınında bir yerleşim yeri olduğunu belirterek, Ahmed-i Hani Türbesi nde de çalışmaların başladığını söyledi. Bakan Günay, şöyle devam etti: ınşallah orası da güzel bir görünüme kavuşacaktır. Dediğim gibi bölge turizm açısından çekim merkezi haline gelirse, biz burda başka yapıları da ayağa kaldıracağız. Moteller yapma küçük işletmeler yapma, çeşitli işleyişler yapmak için yatırımcıları buraya çekebiliriz?


         Günay, daha sonra beraberindekilerle Ahmed-i Hani Türbesi ne geçerek burada bir süre dua etti. Türbe ziyareti öncesinde Ağrı Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (AKYAD) Başkanı Mehmet ızci, Bakan Günay a derneğe yaptıkları destek ve katkılardan ötürü plaket ile Ahmed-i Hani nin Kürtçe eseri olan Mem-u Zin i isimli kitabı hediye etti.







Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9915,62%2,05
  • DOLAR

    32,46% 0,09
  • EURO

    34,86% 0,35
  • GRAM ALTIN

    2430,86% -0,31
  • Ç. ALTIN

    3980,20% 0,00

Egazete


  • Pazartesi 25 ° / 10.5 ° Güneşli
  • Salı 24.3 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 22.4 ° / 9.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

29.04.2024

  • İMSAK 03:29
  • GÜNEŞ 05:04
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 15:59
  • AKŞAM 19:07
  • YATSI 20:35