ARICILARIN BAHAR MESAİSİ BAŞLADI?

ARICILARIN BAHAR MESAİSİ BAŞLADI?

.

Doğu´da uzun geçen kış mevsiminin ardından havaların ısınmasıyla yeni sezona hazırlanan arıcılar hazırlıklarına başladı.

İlçeye 28 kilometre uzaklıktaki Karakurt köyünde karların erimesiyle sıcaklık artınca arıcılar, kışlattıkları arılarını bakım için açık havaya çıkardı.

Ardından kovanlarının bakımlarını yapmaya başlayan arıcılar, havaların yeterince ısınması sonrası yeni sezonda arılarını bal üretimi için yaylalara götürecek.

Arıcılık yapan Kürşat Gültekin, kış mevsimi öncesinde kovanları kapalı mekanlara koyarak arıların yaklaşık 5 ay süreyle bal üretmeden içeride kaldıklarını söyledi.

Arıların ve kovanların bakımlarını bu dönemde yapmak zorunda olduklarını belirten Gültekin, "Bu sene kış ağır geçtiği için üç dört kovanda arılarımız telef oldu. Şimdi eskiyen kovanlarımızı yenilerken tüm kovanlarda dezenfekte çalışmaları da yapıyoruz. Bazı kovanlardaki eksik çerçeveleri bu dönemde tamamlıyoruz. Arılara da çiçekler açıncaya, tabiat canlanana kadar şerbet veriyoruz. Bu dönemlerde hastalıklara karşı ilaçlama da yapıyoruz." dedi.

Arıcılıkla uğraşan Hikmet Yılmaz da her yıl olduğu gibi bu yıl da baharın gelişiyle arıların bakımını, kovanların temizliğini yaptıklarını anlatarak, şunları kaydetti:

"Kovanlardaki esmerleşmiş küflü mumları değiştirip yerine yeni petekleri takıyoruz. İşçi arı sayısını, petek, bal, yavru gözlerini kontrol ederek ana arıyı mutlaka bulup kontrol ediyoruz. Bakımın ardından arılarımızın daha iyi yumurtlamasını sağlamak için şeker şurubu ve kek beslemesi yapıyoruz. Bu zahmetli bir işlem. Ancak bunu yapmak zorundayız. Aksi taktirde verilen emeklerin hepsi boşa gider." diye konuştu.

ÖTE YANDAN

KARAKOVANDA BAL?

 Baba oğul arıcılar, modern kovanlara inat söğüt dallarıyla ördükleri sepetlerin etrafını saman karıştırılan hayvan dışkısıyla sıvayarak yaptıkları geleneksel sepet kovanlarıyla yaylalarda organik bal üretiyor.

Pişkidağ köyünde arıcılıkla uğraşan Selahattin Karakaş (70) ve oğlu Zikrettin Karakaş (41), yıllar önce dedelerinden öğrendikleri, "karakovan" olarak da bilinen sepet kovanlarda bal üretiyor.

Arıcılıkta modern kovanların kullanılmaya başlanmasına rağmen geleneksel yöntemlerden olan ve nadir kullanılan sepet kovanda bal üretimini sürdüren baba oğul, hem arıcılık yaparak geçimini sağlıyor hem de bu arıcılık yöntemini yaşatmaya çalışıyor.

Sepet kovanda bal üretmek için özel bir çaba gösteren baba oğul, söğüt dallarından ördükleri sepetleri bir süre güneşte kuruttuktan sonra saman karıştırılan hayvan dışkısıyla sıvıyor.

Arıcı baba oğul, bu işlemin ardından sıvanan sepetleri kullanılabilir hale gelmesi için bir hafta daha güneşte bekletip iyice kuruttuktan sonra içlerine arılarını yerleştiriyor.

Kovanlarını kış aylarında köyde muhafaza altına alan Selahattin ve Zikrettin Karakaş, havaların ısındığı bahar aylarında ise bal üretmek için Keşiş Dağı´nın iki bin 500 rakımlı yaylalarının yolunu tutuyor.

Yazı burada arılarıyla geçiren baba oğul, hem doğal ortamda hem de doğal kovanda ürettiği tamamen organik balı, köyüne ve kent merkezine götürerek satışa sunuyor.

Sepet kovanda üretilen balın kilosunun diğer ballara göre 40 ila 50 lira fazla olduğunu dile getiren Karakaş, "Fiyatına rağmen bu bala talep fazla. İşimizi severek yapıyoruz." ifadesini kullandı.(aa)

 



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

Egazete


  • Salı 18.4 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli

Ağrı

23.04.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:27