Ağrı Dağı na hayvanat bahçesi

Ağrı Dağı na hayvanat bahçesi

Çalışmalar yürütülüyor

Ağrı Dağı na hayvanat bahçesi


Iğdır Üniversitesine bağlı çalışmalar yürütülüyor


         Ağrı Dağı nın eteklerine endemik bitkilerin de yer alacağı Türkiye nin ve bölgenin en büyük botanik parkı ile hayvanat bahçesinin kurulması planlanıyor.
         Iğdır Üniversitesine bağlı çalışmalarını yürüten Ağrı Dağı Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlıkları yapılan proje kapsamında dağın eteklerine yaklaşık 550 dekarlık alana Türkiye nin en büyük botanik parkı kurulacak.
         Üniversite nin yeni yapılan Suveren Kampüsü alanı içinde kalması planlanan botanik parkta, bölgenin ve Ağrı Dağı nın karakteristiğini yansıtacak bitki türlerinin yanı sıra endemik türlere de yer verileceği belirtildi.
         Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel, yürütülen çalışmalarla ilgili AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite kampüsünün kurulacağı 3 bin dekarlık alandan bin 550 dekarının araştırma merkezi için tahsis edildiğini belirterek, bu alanın 550 dekarlık bölümünde Türkiye nin en büyük botanik parkının kurulmasını, kalan bin dekarlık alanda ise içinde çok farklı türlerde hayvanların barınacağı bir hayvanat bahçesi yapmayı planladıklarını belirtti.
         Araştırma merkezi tarafından hazırlanan projenin gelecek yıl Devlet Planlama Teşkilatına sunulacağını kaydeden Temel, projenin yaklaşık maliyetinin 3-4 milyon lira civarında tahmin edildiğini söyledi.
         Temel, projenin kabul edilmesi halinde botanik park içinde bir çok endemik bitkinin yetiştirileceğini, nesli tükenmekte olan bitkilere öncelik vereceklerini, ilk etapta bin çeşit bitki ekimi yapmayı düşündüklerini, daha sonra yıllar içinde bu bitki çeşidini artıracaklarını bildirdi.
         Ağrı Dağı nın çekim merkezi haline gelmesi için park içinde yürüyüş ve spor alanları, yapay göl gibi bir çok unsurun da düşünüldüğünü anlatan Temel, bölgede turizmi canlandırmayı ve Ağrı Dağı nın hak ettiği değeri bulmasını istediklerini belirtti.
-NUH UN GEMıSı NDEN ETKıLENıLDı-
         Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Temel, kampüs alanına ayrıca bin dekarlık alana hayvanat bahçesi kurmayı planladıklarını ancak bu planlarının uzun vadeli olduğunu söyledi.
         Ağrı Dağı na 3 ilahi din mensuplarınca kutsallık atfedildiğini belirten Temel, Hazreti Nuh un gemisinin tufanın ardından dağın eteklerine oturduğu inancının bölgede yaygın olduğunu ifade ederek, kendilerinin de bundan etkilenerek Ağrı Dağı eteklerine içinde yüzlerce çeşit hayvanın bulunacağı, bölgenin en büyük hayvanat bahçesini yapmayı arzuladıklarını bildirdi.
         Hayvanat bahçesi için proje hazırlıklarının sürdüğünü anlatan Temel, Ankara, ıstanbul, Eskişehir ve Erzurum gibi büyükşehirlerde incelemeler yaptıklarını ve bu incelemeler sonucu projenin ortaya çıkacağını belirtti.
         Temel, hayvanat bahçesinde nesli tükenmekte olan veya tehlike altındaki hayvanları koruma altına alacaklarını ifade etti.
-GEN MERKEZı KURULACAK-
         Iğdır Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Süleyman Temel, Ağrı Dağı ile ilgili uzun soluklu projeler hazırlamaya, dağın hem Türkiye ekonomisine hem de bölge ekonomisine katkı sağlamasına çalıştıklarını kaydetti.
         Uzun soluklu projeler kapsamında yine Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde bir gen merkezi kurmayı amaçladıklarını dile getiren Temel, Gelecek yıllarda çocuklarımız veya torunlarımız, bundan 50 yıl önce şöyle bir bitki varmış, bu dağda şöyle bir hayvan yaşarmış dememeleri için merkez bünyesine hem endemik bitki ve hayvan türlerini alacağız hem de bunların gen haritalarını çıkaracağız. Iğdır ve Ağrı Dağı Araştırma Merkezi bölgenin çekim merkezi haline gelecek diye konuştu.
         Temel, merkezde spor kulüpleri açarak dağcılık eğitimine önem vereceklerini ayrıca dağ bisikleti gibi spor kollarında faaliyet yürüteceklerini sözlerine ekledi. AA





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23