ALAETTİN ASLAN´DAN İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI?

ALAETTİN ASLAN´DAN İŞ ADAMLARINA ÇAĞRI?

.

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Alaettin Aslan´ın ´AĞRI YATIRIM İÇİN SİZLERİ BEKLİYOR´ yazısı

Ağrı Valisi Sayın Musa Işın iş adamlarının Ağrı´ya yatırım yapması için sürekli bir arayış ve çalışma içerisinde. Geçtiğimiz günlerde bu konuyla alakalı Ağrı´da Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu yönetim kurulu, Cemiyet Başkanlarını ağırlayan değişik illerden gelen akademisyenleri, Ağrı´da bulunan İş adamlarını toplayıp bilgilendiren, özellikle İstanbul merkezli birçok iş adamına ev sahipliği yaptı ve Ağrı´da bir dizi gezi ve toplantı tertip etti. Ardından İstanbul´da beraberinde Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, AK Parti İl Başkanı Kemal Atmaca, ATSO Başkanı Saim Alpaslan, SERKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Hüsnü Kapu ile işadamları ile bir araya geldi. Devamı 19/25/02/2017´de, Kocaeli, Bursa´da yapılacak. EMİT fuarına bizzat katılarak yine orada da telkinleri, talepleri, önerileri hep iş dünyasına yönelik oldu, Ağrılıları Kendi illerine yatırıma davet etti. Sizlerin Ağrı´daki temsilcisi bizzat ben olacağım firmanızın adını Ağrı Valilik tabelası altına yazıp ben takip edeceğim diye de iş adamlarına güvence verdi.

Ağrı Valisi Musa Işın´ının niyeti, çabası, özverisi gerçekten takdir edilmeli. Ağrı´ya iş adamlarının gelmesini, burada yatırım yapmalarını, istihdam sağlamalarını, ekonomiyi canlandırmalarını istiyor. Ben batıda yaşayan bir iş adamı olsam, Ağrı´ya gelip yatırım yapar mıyım? Diye düşünürüm. Öncelikle o şehirde güvende miyim? Diye sorgulardım. Şükürler olsun ki ağrıda asayiş ve huzur en üst seviyede.

Batıda edindiğim pazar payını güneşin doğduğu Türkiye´nin öteki sınır ucu olan Ağrı´da nasıl değerlendirebilir miyim diye. Ağrı, İran, Nahcivan ve Ermenistan´a sınır. Ermenilerle ticaretimiz yok ama İran ve İran üzerinden Türkmenistan, Kırgızistan, Afganistan, Tacikistan vs. Birçok ülkede pazar bulmak çok mümkün. Azerbaycan, Nahcivan, Gürcistan pazarları çok yakın. Yük almak için Türkiye´nin her vilayetine, en çokta İstanbul´a giden tır oldukça fazla, yani ürettiğinizi mazot parasına ülkenin her vilayetine taşıtabilirsiniz.

Teşvikler güzelde yapacağım yatırım ve sonrasında ki hammadde ve işçi giderlerimi karşılayacak bir ticari Hacim olur mu? Bunu sorgulardım. (fizibilitesini iyi yapan bir firma bunları mutlaka ayrıntılı hesap eder ve yatırıma öyle başlar.)

Fizibilite yapmadan elbette hiçbir işe adım atılmaz. Ancak kimse önünü göremiyor. Bu gergin ortamda yatırıma cesaret etmek doğrusu yürek ister. (yufka yüreklilerle çetin yollar aşılmaz. Ortada suni bir belirsizlik var diye dizimizi kırıp evde oturacak değiliz. Elbette her işin bir zorluğu vardır. Mücadele etmeliyiz ki düzlüğe çıkalım. Terör var sokağa çıkmayalım. Ekonomi kötü işi bırakalım, işçi çıkaralım. Hiçbir şey alıp satmayalım. Ya sonra ne olacak? Böyle düzlüğe mi çıkmış olacağız? Mücadele şart değerli iş adamlarımız.)

Ağrı´nın da içinde olduğu ?cazibe merkezi projesi ´bölge halkımızı heyecanlandırıyor. Yalnız şöyle bir eksik görüyorum. Geçmişte hiçbir hibeden yararlanmadan öz kaynakları ile kurulan fabrikalara üvey evlat muamelesi yapılmamalı. Ağrı bölgesinde daha önce yatırım yapanlara üvey muamelesi yapılmamalı. Doğu ve güneydoğu Anadolu´da SGK primleri yarıya indirmeli. Vergiler düşürülmeli, KDV muafiyeti, stopaj muafiyeti sağlanmalı.

İstanbul, Bursa, Konya, Kayseri vs. bölgelerdeki olanaklarla, doğudaki olanaklar bir değildir. Tüm bunlar hesap edilerek teşvikler açıklanmalı. Yani Ağrı´da kurulan ya da kurulacak olan fabrika ile Gebze´de ki fabrika aynı statüde olmamalı işçi alımları ilde bu kadar olmalı diye ısrar edilmemeli. Geçmişte fabrika kuran, hayvancılık yapan milli ekonomiye katkı sağlayan, istihdam sağlayan doğunun fedakâr yatırımcı işadamları göz ardı edilmemeli. Hayvancılıkta artık işletme yapıp hibesi durdurulmalı. Binlerce işletme boş, hayvan alamıyor. Bina yapımına ayrılan ödenekler, boş olan işletmelerin hayvan alımı için projelendirilmelidir.

?Tarım ve hayvancılık ülkesi hayvancılık ili olarak ülkemizin tarım ürünü ve hayvan ithal etmesi gerçekten utanç vericidir. Tarım Bakanlığı´nın bu konularla alakalı ciddi projeler üretmesi gerekmektedir.

Geçici önlemlerle günü kurtarmak, et balık kurumunun ihalesini alıp yurt dışından Canlı ve karkas et getirmek, Buğday ve gıda maddesi ithal etmek günü kurtarmak olur. Kalıcı önlemler almak için, köklü planlamaların yapılması gerekmektedir.

Geçtiğimiz günlerde Ağrı´ya çok önemli bir Bakan geldi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, pazar günü Ağrı milletvekili Cesim Gökçe ile birlikte Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı Ahmet Arslan ve ekonomi bakanı Lütfi Elvan Ağrı´ya gelecekler. Cazibe merkezi olmamızdan dolayı iş adamlarımız, halkımız, istihdam, ekonomi, hayvancılık, spor tesisleşmesi ve gelişimiyle alakalı raporlar hazırlanıp vermelidir.

Evet, / hayır referandumu öncesi atılacak adımları iyi planlamak gerekiyor. Ağrı yatırımdan, istihdamdan elde etmesi gereken payı mutlaka almalıdır. Gelen her bakana ve milletvekiline Ağrı´nın ekonomik ve işsizlik reçetesi doğru hazırlanıp sunulmalıdır. Ağrının kenetlenme zamanı gelmiştir, birlik beraberlik içinde ilimize artık ne katkı sağlayabiliriz ortak hareket etme zamanı gelmiştir valimizle, milletvekilimizle, il başkanımızla, odalarımız, sivil toplum örgütlerimiz, derneklerimiz ve önemlisi ağrı halkı ile birlik olup bunu yatırıma döndürmeninim zamanı gelmiştir,

Umuyoruz ki, kolektif çalışma ruhu ile hem iş dünyası bir araya gelir, hem bürokrasi bir arada olur ve hem de siyasiler Ağrı´nın kalkınması için daha çok mesai harcarlar.

Aleattin Aslan                                               

Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı



  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31