Aileleri ikna edilen çocuklar eğitime kazandırılıyor

Aileleri ikna edilen çocuklar eğitime kazandırılıyor

.

- MEB tarafından başlatılan, "Özellikle Kız Çocuklarının Okula Devam Oranlarının Artırılması" Projesi kapsamında Dpüu´da eğitimden mahrum kalan çocukların aileleri ikna edilerek okullu olmalarını sağlıyor

MEB koordinasyonunda geçen yıl gerçekleştirilen projenin devamı niteliğindeki çalışma kapsamında 15 pilot ilde kurulan ve eğitim aldıktan sonra alanda çalışmaya başlayan ekipler, ailelerle bir araya gelerek çocukların eğitime kazandırılmasını sağlıyor.

Proje kapsamında Tuşba ilçesindeki Mustafa Kemal İlk ve Ortaokuluna giden ekipler, okulda kaydı bulunmasına rağmen devamsızlık yapan öğrencilerin adres bilgilerini alarak İstasyon Mahallesi´nde ziyaretler gerçekleştirdi.

Çocukların genellikle maddi imkansızlıklar nedeniyle aile ekonomisine katkı sağlamak için çalışmak zorunda kaldığı ve okulda yaşadıkları bazı problemlerle, psikolojik sorunlar yüzünden eğitimden mahrum bırakıldıklarını öğrenen öğretmenler, aileleri çocukların eğitimi konusunda ikna etmeye çalıştı.

Ekiplerin görüşmesi sonucu bir günde 7´si kız, 10 öğrencinin okula tekrar devam etmesi sağlandı. 

- "Parmağı demir kapıya sıkıştı, okulu bıraktı"

Kendisi için gelen ekibi kapıda gördükten sonra ağlayarak kaçmaya çalışan birinci sınıf öğrencisi Elif Kılıç (8), kadın öğretmenler ve ailesinin uzun süre uğraşının ardından sakinleşebildi.

Kızının okulda parmağını demir kapıya sıkıştırdığını ve okula gitmemek için çok ağladığını anlatan baba Vedat Kılıç, olay sonrasında halasının Elif´le sürekli okula gittiğini ancak bir süre sonra bunu da kabul etmediğini anlattı.

Kızının kazadan sonra okula gitmediğini bildiren Kılıç, "Okula gitmesini çok istiyoruz. Sınıfının değiştirilmesini iyi bir öğretmenle bu sorunu atlatacağını düşünüyoruz. Biz ailesi olarak elimizden gelen her şeyi yapacağız. Gerisi okul idaresi ve öğretmenlerine kalıyor. Öğretmenlerimizin ekip olarak evimize gelmesi çok güzel bir şey. Elif ile ilgilenmeleri çok hoşuma gitti ve çok sevindim. Öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Elif´in yeniden eğitime kazandırılması için çalışma başlatan ekip, öncelikle yeni bir sınıfa kaydını yaptı. Elif´e yaşadığı sıkıntıları atlatması için psikolojik destek de sağlanacağı bildirildi.

 - "Küçük yaştakilerde okul fobisi, büyüklerde ise ekonomik nedenler etken"

Bir günlük alan çalışmasını tamamladıktan sonra okula dönen ekip, eğitime kazandırılan öğrencilerin kayıtlarını gerçekleştirdi.

Ekipte yer alan Derebey İlköğretim Okulu öğretmenlerinden Birsen Kaya, AA muhabirine, okula gelmeyen kayıtlı öğrenciler için yaptıkları ev ziyaretlerinde karşılaştıkları problemleri anlattı.

Çocukların okula gelmeme nedenleri üzerinde durduklarını ve bununla ilgili tuttukları raporları ilgili birimlerle paylaşacaklarını anımsatan Kaya, şunları söyledi:

"Bir günde 10 öğrenciyi okula tekrar kazandırdık. Öğrencilerin nedenlerine baktığımızda birçoğunun psikolojik problemlerinin olduğunu, okulda kendilerini rahat hissetmediklerini, okul fobilerinin olduğunu gördük. Bazı aileler ise istemelerine rağmen çocuklarının internet kafeye takılma isteği gibi nedenlerden dolayı gitmediğini öğrendik. Bazı ailelerin ise maddi sorunları nedeniyle çocuklarının okula gitmediğini, çalışmak zorunda kaldığını ve okul saatlerinde işte oldukları için devamsızlık oranlarının fazla olduğunu gözlemledik. Buna rağmen ailelerden olumlu dönüşler aldık. Çocuklarını okula göndereceklerine dair söz verdiler." 

Hüma Hatun Kız Meslek Lisesi öğretmeni Celalettin Göğebakan de çalışmanın olumlu geçtiğini anlatarak, "Biz bugün bu çocukları okula kazandırmaksak ya uyuşturucuya alışır, ya teröre bulaşırlar. Bakanlığın bu projesi çok önemli." diye konuştu. 

-"En güzel doğum günü hediyesi, öğrencileri kazandırmak oldu"

Halide Edip Adıvar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görevli Gülseren Ayyürek de çocuklar için gün boyu ev ziyaretlerine katıldığını ve bakanlığın hazırladığı projede görevli olmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.

Özellikle kız çocuklarının okula gelmesi için aileleri ikna etmeye çalıştıklarını vurgulayan Ayyürek,  "Çoğunun maddi sıkıntılar nedeniyle gelemediği tespit edildi. Bazıları da okul fobisi olduğu için gelmek istemiyor. Ama konuşmalarımızdan etkilendiklerini gördüm. İnşallah okula devam ederler. Bugün benim doğum günüm. Doğum günümde yollara düştük ve kızları okula kazandırmaya çalışıyoruz. Bir öğrenci bile olsa kazandırırsak benim için en büyük hediye olur." sözlerine yer verdi. (AA)

/resimler/2016-4/6/0855132885499.jpg

/resimler/2016-4/6/0856599606330.jpg

/resimler/2016-4/6/0858182576601.jpg

 



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23