AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKIYOR?

AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKIYOR?

12 ARALIK CUMA GÜNÜ AİLE HEKİMLERİ TÜRKİYE GENELİNDE BİR GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPACAK?

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ( AHEF) tarafından yapılan açıklamada sağlık sisteminin temeli olan “ aile hekimliğinin “ yeni düzenlemeler ile iyileştirilmek yerine yok edilmek üzere olduğu kaydedildi.
Aile hekimliği çalışanları üzerine yapılan baskıların artık dayanılmaz hale geldiği ifade edilen açıklamada "Aile hekimlerinin eğitimi için nöbet düzenlemesi yapıyoruz” diye başlayan sürecin “Aile hekimlerine acilde ihtiyacımız var” şeklinde devam ettiği ve “nöbetsiz sağlık sistemi olmaz” şekline dönüştüğü hatırlatıldı. Gelinen noktada ise “ Aile Hekimlerini aileler ile daha çok bir araya getireceğiz” iddiası ile aile hekimliğinin asli görevlerinin yapılamaz hale getirilmeye çalışıldığı vurgulandı.
Açıklamada şöyle denildi;
Bakanlık gerçekleri gizlemeye çalışmaktadır. Sorunun adı " teşvik edilmiş acile başvuru sorunu” dur. Bu sorunun sebebi ve çözümü aile hekimlerinde değildir. Bu sorun bahane edilerek aile hekimliği uygulaması bitirilmek istenmektedir. Hastane acillerine başvuruyu teşvik eden bizzat mevcut sağlık bakanlığımızdır. Sorunu gerçekten çözmek için hiç bir çözüm, proje üretemeyen bakanlık, en kolay yol olarak aile sağlığı merkezlerini acil gibi göstermeye çalışarak halkımızı yanıltmaktadır.
AHEF açıklamasında Aile Sağlığı Merkezlerinin ( ASM ) Acil Servis Olmadığı vurgulandı. Aile Sağlığı Merkezlerinin, koruyucu sağlık hizmetlerine öncelik vererek halkın geleceği için çalışan merkezler olduğuna dikkat çekilen açıklamada “ herkesin kendi aile hekiminden hizmet alması prensibi yerine, nöbetçi hekimden hizmet alınmasının getirilmesi, aile hekimliği uygulamasını bitirerek, bu yerlerin aile sağlığı merkezi olma özelliğini kaybettirecektir” denildi.
- AİLE HEKİMLERİ İNSAN HAKLARINA AYKIRI KOŞULLARDA ÇALIŞTIRILMAK İSTENİYOR
- Açıklamada, Sağlık Bakanlığının aile hekimlerine ve aile sağlığı çalışanlarına haftada altı gün, günde on iki saatten, ayda 300 saat çalışma süresi getirmek istediği belirtildi. Bu çalışma sürelerinin uluslararası çalışma kanunlarına, insan haklarına ve Anayasanın dinlenme hakkına aykırı olduğu da açıklamada kaydedildi.
- SAĞLIK SİSTEMİNİN KURTULUŞU AİLE HEKİMLİĞİNDEN GEÇER
Türkiye’deki aile hekimliği uygulamasının sağlık göstergeleri ile Avrupa Şampiyonu olduğu belirtilen açıklamada; “ Bu başarıyı sağlayan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına yüklenmek istenen angaryalardan, Acil, ASM-TSM nöbetlerinden vazgeçilmelidir” denildi. Açıklamada Sağlık Bakanlığı’na çağrıda bulunularak Aile Hekimliğine ve birinci basamak koruyucu sağlık hizmetlerine sahip çıkılması istendi.
- AİLE HEKİMLERİ İŞ BIRAKIYOR
AHEF’ten yapılan açıklamada halkın sağlığı ve geleceği için ve aile hekimliği ve birinci basamak hizmetlerinin bitirilmesine engel olmak amacıyla Türkiye’deki yaklaşık 22 bin aile hekiminin 12 Aralık 2014 Cuma günü Türkiye genelinde 1 günlük iş bırakma eylemi yapacağı kaydedildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi;
“ Bu eylemi sesimizi duyurmak, halkımızın sağlığına sahip çıkmak için yapıyoruz. Bebeklerimiz sağlıklı doğsun, sağlıklı büyüsün, aşıları eksiksiz olsun, gebelerimiz aile hekimleri tarafından takip edilsin, yaşlılarımız dertlerini aileden biri olarak gördükleri, aile hekimlerine anlatabilsin diye yapıyoruz. Bugün aile hekimliğinin bitirilmesine halkımız adına itiraz ediyoruz. Halkımızı da bize destek olmaya çağırıyoruz.”
- 12 ARALIK’TA İŞ BIRAKMA 13 ARALIK’TA EYLEM
Açıklamada 13 Aralık 2014 Cumartesi günü tüm Türkiye’den gelen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanları ile Ankara’da miting yapılacağı belirtildi. Miting 13 Aralık Cumartesi günü saat 12.00’de Ankara Kolej Kavşağında başlayacak.
AHEF YÖNETİM KURULU 



  • BIST 100

    9455,59%-0,72
  • DOLAR

    32,60% 0,39
  • EURO

    34,81% 0,24
  • GRAM ALTIN

    2506,22% 0,89
  • Ç. ALTIN

    4168,04% 0,00

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21