AİÇÜ´NÜN AĞRI´YA ETKİSİ KİTAPLAŞTIRILDI?

AİÇÜ´NÜN AĞRI´YA ETKİSİ KİTAPLAŞTIRILDI?

.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesince (AİÇÜ) üniversitenin Ağrı´nın sosyo-ekonomik yapısına etkileri ve kentin üniversite algısı üzerine bilimsel araştırmaların yer aldığı kitap çıkarıldı.

AİÇÜ Rektörü Prof. Dr. Abdülhalik Karabulut ve İbrahim Çeçen (IC) Vakfının destekleriyle "Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinin Ağrı´nın Sosyo-Ekonomik Yapısına Etkileri ve Kentin Üniversite Algısı" başlıklı bilimsel araştırmalar, çıkarılan kitapta yer aldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kaya´nın editörlüğünü yaptığı kitapta, Ağrı halkının 11 yıllık bir kuruluş ve gelişim sürecinin ardından üniversiteden beklentileri ve üniversitenin Ağrı´da sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açılardan üstlenmesi gereken sorumlulukların bilimsel bir yöntemle belirlenmesi hedeflendi.

Araştırma için gerekli bilimsel verileri 2018 yılında Ağrı´da ikamet eden 18 ve üzeri yaştaki 605 katılımcı üzerinde anket tekniği kullanan üniversite, katılımcılara 7 açık ve 17 kapalı uçlu olmak üzere toplam 24 soru yöneltti.

Rektör Yardımcısı Kaya, hazırlanan kitapla ilgili yaptığı açıklamada, 605 kişiye uygulanan ve üniversitenin kuruluş amacına yönelik ulaşılan noktayı çeşitli perspektiflerden değerlendirme fırsatı elde ettiklerini ifade etti.

Katılımcıların neredeyse tamamının Ağrı´da üniversite kurulmuş olmasından farklı düzeylerde de olsa memnuniyet duyanlardan oluştuğunu aktaran Kaya, "Araştırmada, ankete katılanların yarısına yakın bir bölümü çocuğunun veya bir yakınının AİÇÜ´de eğitim görmesini istediğini belirtmiş ve ´Eğitim gördürme isteğini bulunduğum şehirde ve benim gözetimimde eğitim görmesini istediğimden´, ´Üniversiteyi fiziksel-bilimsel açıdan yeterli nitelikte gördüğümden´ ve ´Başka bir şehre ya da üniversiteye gönderme imkanım olmadığından´ gerekçelerine bağlamıştır." ifadelerini kullandı.

- "Yeni iş imkanları oluştu ve işsizlik azaldı"

Araştırmanın toplumsal değişim dinamikleri açısından ortaya çıkardığı bulgular irdelendiğinde, AİÇÜ´nün Ağrı´nın ekonomisine genel olarak olumlu katkılarda bulunduğunu düşünenlerin yüzde 85 olduğunu kaydeden Kaya, şöyle konuştu:

"Katılımcılar, sorulara göre, yüzde 72 üniversite sayesinde Ağrı´da yeni iş imkanlarının oluştuğunu ve işsizliğin azaldığını, yüzde 73 üniversite ile birlikte Ağrı kentinin de ekonomik olarak gelişmekte ve kalkınmakta olduğunu, yüzde 78 üniversitenin Ağrı´nın ekonomik büyüme ve gelişme hızını arttırdığını, yüzde 65 üniversitenin Ağrı ekonomisine olan katkılarının farkında oldukları gibi çarpıcı sonuçları ortaya çıkardı. Demografik açıdan, AİÇÜ´nün Ağrı´nın nüfus miktarına, nüfus yoğunluğuna ve nüfus çeşitliliğine genel olarak olumlu katkılarda bulunduğunu düşünenlerin önemli bir bölümü, üniversitenin öğrenci sayısını arttırmaya dönük stratejileri geliştirmesinin gerekli olduğunu beyan etmişlerdir." 

- AİÇÜ, sosyo-kültürel canlılık getirdi

Kaya, üniversitenin kente sosyo-kültürel canlılık getirdiğini düşünenlerin yüzde 72, üniversitenin düzenlediği sosyo-kültürel etkinliklerin kentin sosyal yaşamına katkıda bulunduğunu belirtenlerin ise yüzde 55 olduğunu vurguladı.

Ayrıca üniversitenin sosyo-kültürel etkinliklerin artmasını sağladığını düşünenlerin yüzde 62 olarak kaydedildiğine dikkati çeken Kaya, şunları kaydetti:

"Katılımcıların yüzde 88´i daha fazla sayıda sosyo-kültürel etkinlik düzenlemesinin gerekli olduğunu belirtmişlerdir. Toplumsal kuralların değişimi açısından AİÇÜ´nün Ağrı´da modern yaşamın gelişimine katkıda bulunduğunu düşünenler yüzde 73 olurken, üniversitenin Ağrı´da demokratik yaşamın gelişimini olumlu etkilediğini düşünenlerse yüzde 65 olarak yansımıştır. Üniversite öğrencilerinin halkla bütünleşerek sosyal ve kültürel bütünlüğe katkı sağladığını ve Ağrı´daki gençlere örnek olarak onları yüksek öğrenim almaya teşvik ettiğini düşünenlerin oranı da yüzde 58 olmuştur."

- AİÇÜ, kente olumlu katkılarda bulunuyor

Ağrı´da halkın çok büyük bir bölümünün AİÇÜ bünyesinde kurulan Tıp Fakültesinin kentin sağlık alanındaki ihtiyaçlarını karşılayarak kalkınmasına önemli katkılar sağlayacağına inandığını dile getiren Kaya, şu ifadeleri kullandı:

"Genel olarak üniversitenin Ağrı iline olumlu katkılarda bulunduğunu düşünen yüzde 85 gibi önemli sayılacak bir bölümü, üniversitenin Ağrı´nın tanıtımına katkı sağladığını ve her açıdan hızla gelişip büyüdüğünü, üniversitenin bilimsel araştırmalarının ilin kalkınmasına katkı sağladığını, üniversitenin kuruluşundan itibaren gösterdiği niceliksel ve niteliksel gelişimin fark edilebilir olduğunu ve olumlu değerlendirildiğini belirtmiştir. Araştırmadan elde edilen tüm veriler, Ağrı halkının sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel açılardan Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesine yönelik algısının genellikle olumlu olduğunu göstermekle birlikte, üniversite ile şehir arasındaki etkiletişimin daha güçlendirilmesinin gerekliliğine vurgu yapılmaktadır."



  • BIST 100

    8718,11%-1,25
  • DOLAR

    32,30% 0,55
  • EURO

    35,16% 0,14
  • GRAM ALTIN

    2241,53% 0,66
  • Ç. ALTIN

    3950,05% 1,42

Egazete


  • Salı 4.1 ° / 0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Çarşamba 3.5 ° / 0.1 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Perşembe 3 ° / -0.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

19.03.2024

  • İMSAK 04:42
  • GÜNEŞ 06:06
  • ÖĞLE 12:21
  • İKİNDİ 15:45
  • AKŞAM 18:25
  • YATSI 19:43