Ahmet Kaya 11 yıldır aramızda yok

Ahmet Kaya 11 yıldır aramızda yok

?Ben yandım. Siz yanmayın Allah aşkına?

Ahmet Kaya 11 yıldır aramızda yok


?Ben yandım. Siz yanmayın Allah aşkına?


         ?Ahmet Kaya, bundan tam 11 yıl önce 16 Kasım 2000 tarihinde, geçirdiği kalp krizi ile hayata gözlerini yumdu.


         ?ışte, ülkede hep tartışmalarla hatırlanan ama yaptığı müzikle de herkesin büyük beğenisini toplayan Ahmet Kaya nın hayat hikayesi.


Sanatçı, 28 Ekim 1957 de Malatya da dünyaya geldi. ışçi bir babası olan Kaya, ailenin beş çocuğundan en küçüğüydü.


         Müziğe babasını aldığı ve üzerinde kendi vesikalı fotoğrafının olduğu bir bağlama ile başladı. 


AıLESıNE HEP DESTEK OLDU


          ?24 Temmuz ışçi Bayramı nda daha 9 yaşında yapmaya başladı. Orta 2 de iken okulu bırakıp ailesi ile birlikte ıstanbul a geldi. Ardından da farklı işlerde çalışarak ailesinin geçimine destek oldu.


         16 yaşında yasadışı afiş basmaktan hapse atıldı. Daha sonra ken sahneye çıktı, babasının işçi arkadaşlarına konser verdi ve bu onun için unutulmaz bir anı oldu.
          ?Okuldan kalan zamanlarda, bir plakçılık birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği nin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti.


          ?Boğaziçi Üniversitesi nde yapılan bir etkinlikte Ruhi Su ile tanışma fırsatı buldu ve Mahsus Mahal isimli Ruhi Su türküsünü söyledi.


12 EYLÜL YARATICILIğINI KAMÇILADI


          ?12 Eylül darbesi, birçokları gibi onun da hayatını değiştirdi. Neredeyse tüm arkadaşları tutuklanan Ahmet Kaya bu dönemde, duygularını dizeler döktü ve sayısız beste yaptı.


         ?Siyası karışıklıkların yaşandığı o dönemde, tehlikeli bulunan bestelerini albüm yapacak bir plak şirketi bulamadı ama şarkıları dilden dile yayılmaya başladı. 1978 yılında Gelibolu da askerlik yaptı, bu arada askeri orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu.


         ?1987 de kızı Melis in dünyaya gelmesi ile ikinci kez baba oldu. An Gelir albümü ile liste başı olan Ahmet Kaya nın müzik tarzı da o yıl adlandırıldı. Tarzı, Özgün Müzik ti...90 lı yıllarda şarkıları ile kitlelere ulaşan Ahmet Kaya nın başı dertten kurtulmadı.şarkı sözleri yüzünden, mahkeme koridorları hayatının ve şarkılarının bir parçası oldu.


SÜRGÜNLERE YOLLADILAR...


          ?Magazin Gazetecileri Derneği tarafından, 98 yılının En Başarılı Sanatçısı seçilen Ahmet Kaya, ödülünü almak üzereye sahneye çıktı ve yaptığı "Ben bu ödül için ınsan Hakları Derneği ne, Cumartesi Anneleri ne, tüm basın emekçileri ve tüm Türkiye halkına teşekkür ediyorum. şu anda hazırladığım ve önümüzdeki günlerde yayımlayacağım albümde bir Kürtçe şarkı söyleyeceğim ve bu şarkıya bir klip çekeceğim. Aramızda bu klipi yayınlayacak yürekli televizyoncular olduğunu biliyorum, yayınlamazlarsa Türkiye halkıyla nasıl hesaplaşacaklarını bilmiyorum" konuşmasının ardında salonda bir sessizlik oldu ve ardından aralarında birçok ünlü ismin bulunduğu kişiler tarafından eşi Gülten Kaya ile oturduğu masaya çatal, bıçak yağdırıldı.


 ?Bu olaydan sonra başta Hürriyet Gazetesi olmak üzere birçok basın kuruluşu Kaya yı vatan hayini ilan etti.


          ?Bu sözlerin ardından  Ahmet Kaya, o gece bahsettiği Kürtçe şarkısını stüdyoda kaydettikten sonra bir daha ülkesine dönmemek üzere Paris e yerleşti.


          ?Vatanını terk ettiği o günü ise ?Sürgün Acısı? şarkısındaki şu dizelerle anlattı?


ıki damla gözyaşımla


Satıldım pazarlarda


Kırdılar yüreğimi


Kırdılar azarlarla


Sürgünlere yolladılar


Sabah dörtte yağmurlarla


Ben yandım


Siz yanmayın Allah aşkına





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10269%0,59
  • DOLAR

    32,36% 0,02
  • EURO

    34,78% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2393,30% -0,13
  • Ç. ALTIN

    3877,87% 0,00

Egazete


  • Cuma 13.4 ° / 7.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 15 ° / 2.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.3 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

03.05.2024

  • İMSAK 03:22
  • GÜNEŞ 04:59
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:41