AHMEDE XANİ EĞİTİM EVİ

AHMEDE XANİ EĞİTİM EVİ

Ağrı belediyesi tarafından Ahmedi Xani Eğitim evi açıldı

Ağrı belediyesi 500 öğrenciyi üniversite sınavlarına hazırlamak için Ahmedi Xani Eğitim evi açıldı. Ağrı merkezde durumları iyi olmayan öğrencilerin sınavlara hazırlanması için belediye eş başkanları ve DBP belediye encümenlerin ortaklaşa aldıkları karar ile Kütüphane caddesinde tüm öğrencilere bedava eğitim verileceği 14 sınıflık Eğitim evin açılışı yapıldı. Açılışa yüzlece yurttaş ve öğrencinin yanı sıra Ağrı belediye eş başkanları Sırrı Sakık ve Mukaddes Kubilayi Ağrı belediye eş başkan yardımcıları Halef Keklik ve Ömer Polat, DBP belediye encümenleri ve HDP-DBP Ağrı il yönetimleri, HDP genel merkez adına Hatip Çaplık katıldı.
Açılışta konuşan Ağrı belediye eş başkanı Mukaddes Kubilay, Seçim sürecinde ev ev gezdiklerini ve Ağrı’da çok fakir ailenin olduğunu söyleyerek, seçim sürecinde böyle bir fikrin oluştuğunu vurguladı. Kubilay, ” Biz seçim sürecinde halkımıza söz verdik. Şeffaf ocağız dedik. Ve olduk ta. Bu gün burada bir sürü yoksul ailemizin çocukları da rahat eğitim almaları için olanak sağlıyoruz. İnanıyorum ki burada eğitim alan öğrencilerimiz güzel Üniversiteler kazanırlar. Tüm öğrenci ve öğretmenlerimize başarılar diliyorum” dedi. Daha sonra konuşan Ağrı belediye eş başkanı Sırrı Sakık, Görevi devraldıklarında yalan konuşmayacaklarının sözünü verdiklerini belirtti. Sevgili çocuklar, gençler ve değerli halkımız bu kentte görevi devir alırken size tek sözümüz vardı, bir tek şey söyledik size yalan söylemeyeceğimizi söyledik.
Sırrı Sakık konuşmasında şunları söyledi: “Büyük projelerimiz yok demiştik ama karınca kararınca ne yapacağımızı az çok sizlerle paylaştık. Biz belediyeyi devir alırken Türkiye’nin en yoksul belediyesini ve Türkiye’nin en borçlu belediyesini devir aldık. Yoksul mahallelere zaman zaman giderken Ağrı halkının ne kadar yoksul olduğunu bir kez daha gördük. Ağrı halkı gerçekten yoksul ve sahipsiz bir halktır. Bundan sonra biz Ağrı halkı ile birlikte yoksulluğa karşı ve fukaralığa karşı birlikte bir barikat oluşturacağız. Burada bugün açılışını yapacağımız Ahmedi Hani Eğitim Destek Evi bir dokunmadır. Türkiye’de eğitimde ve hayatın hiçbir alanında eşitlik yok. Biz burada onun için ilk eşitliği atacağız. Buradan yetişen çocuklarımız ve kardeşlerimiz Türkiye’de önemli başarılar gösterdiler. Bizde burada yoksulların sesi olacağız. Parası pulu olanlar çocuklarını farklı alanlarda okutuyorlar. Paralı eğitim verebiliyorlar, onları dershanelere gönderebiliyorlar ama burası yoksuların yeridir. Biz yoksulların sesi olup yoksulların sesini Türkiye’ye duyuracağız. Burada bir eğitim destekleme evi açıyoruz, yakın bir tarihte de bir kültür evi açacağız. Burada biz sadece dilimiz ile eğitim almayacağız. Valla Türkçe eğitimde olacak yanı başında Kürtçe eğitimde olacak. Türkçeyi de iyi eğiteceğiz Kürtçeyi de iyi eğiteceğiz. Bizi bir miktar yanlış anlamaya çalışıyorlar. Bir miktar farklı göstermeye çalışıyorlar. Bizim Türkçeye karşı bir düşmanlığımız yok, Türkçe eğitim yapılacaksa doğru düzgün bir eğitim yapılmalıdır. Çocuklarımız baralar da yalan tarihlen zehirlenmesin. Burada evrensel bir eğitim görülecek, eğer Kürtçe ve Türkçe görülecekse buradaki eğitmen arkadaşlarımız, gerçek eğitimi bu şekilde verecek. Hepimiz aldığımız eğitimde nasıl yalan yanlış nasıl efsaneleştirilmiş bir tarihlen ne kadar sadece bir halkın tarihini yücelten diğer halkları yok sayan aşağılayan o Türkçede bize öğretilen tarih burada yer bulmayacak. Bütün haklar kendi tarihleriyle burada öğretmen arkadaşlarımız çocuklarımıza o tarihleri öğretecekler. Eğer çocuklar gençler bizim geleceğimiz diyorsak hem onları eğitmeliyiz hem de bu ülkede devam eden bu savaşı durdurmalıyız bir daha çocuklarımız ölmesin. Savaşı durduracağız ve biz Ağrı Belediyesi olarak eğitime daha makul ölçülerde hayat bulması için büyük destekler sunacağız” dedi.
İLK DERSİ SIRRI SAKIK KÜRTÇE VERDİ
Okul hayatına değinen Sakık, ‘Öğrenciliğimizde bizler genelde taşrada öğretmenler çok az gelirdiler. Derslerimiz boş geçerdi, bende sınıfta hep başkan olurdum ama hep bu boş derslerde nutuk atardım. Ben vekil olacağım ve hakkınızı savunacağım hep böyle derdim. Şimdi öğretmenlerimiz zaman zaman ararlar ve bu günleri yâd ederler. Bugün Ahmedi Hani Eğitim destek evini açıyoruz. Burada hem Türkçe hem de Kürtçe anadilimizde eğitim göreceğiz. Burada Tükçe’mizide, Kürtçemizi de geliştireceğiz. Bugün ilk dersimiz Kürtçe. Alfabede Türkçede 29 iken Kürtçede ise 31 harftir. Kürtçem çok iyi değil akademik Kürtçe bilmiyorum. Bende geleceğim buralarda sizlerle birlikte Kürtçe ders alacağım’ diye konuştu.
Sakık daha sonra sembolik olarak Ahmedi Xani sınıfında sembolik olarak ders verdi.



Anahtar Kelimeler: AHMEDE XANİ EĞİTİM EVİ
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31