AĞRI'DA SOĞUK BASTIRDI HAVA KİRLİLİĞİ ARTTI

AĞRI

Ağrı ve çevresi de kötü yakıt kullanmada nasibini aldı.

Haber : ÖMER SÖKMENCİ

Hava sıcaklığının eksi 20 derecelere vardığı kentte vatandaşlar yakıta yüklenmeye başladı.

Hava kirliliğinden dolayı nefes almakta güçlük çeken vatandaşlar, kalorifer ve soba bacalarından yükselen dumanlar sağlığı tehdit ediyor.

Isınma amaçlı olarak kullanılan yakacakların Ağrı'da ciddi oranda hava kirliliğine yol açtığı gözlenirken, uzmanlar astım, burun ve boğaz hastası olanların dikkatli olmaları yönünde uyarılarda bulunuyorlar.
Ağrı'da yaşanan hava kirliliği her gün biraz daha artıyor. İnsan sağlığını yakından ilgilendiren ve tehdit eden hava kirliliğine karşı uzmanlar uyarılarda bulunarak, özellikle astım, burun, boğaz ve mide hastalıkları gibi solunum yolu ile ilgili hastalıklara belirli ölçüde etki ettiğini vurguladılar.
Ev ve işyerleri bacalarından çıkan dumanlar hava kirliliğine yol açarken uzmanlar, yakıt konusunda vatandaşların duyarlı olması gerektiğini söylediler.
Kalorifer ve soba bacalarından çıkan dumanlar, hava kirliliğine sebebiyet veriyor. Kentin çeşitli bölgelerinde bulunan işyerlerinin bacasından çıkan dumanların işlenmesiyle yakılan yakıtların çevreyi ne derece kirlettiğini açıkça belgeledi.

Güzergahları etkisi altına alan hava kirliliği çevreden geçen vatandaşlarında tepkisine neden oldu.
Gündüz ortası bacalardan yükselen siyah dumanlar, Ana cadde ve çevresinde ciddi anlamda hissedilirken, rahatsızlık sebebi olduğu verdiği bir kez daha tescillenmiş oldu. Binalardan yükselen dumanların kış mevsiminde havanın büyük ölçüde kirlenme nedeni olduğunu vurgulayan ve bu hususta bilgi veren uzmanlar, kaçak kömür konusunda vatandaşlardan da hassas olmalarını, ucuz diye kükürt oranı yüksek, kalorisi düşük kömürleri satın almamalarını istediler. 
Yetkili kuruluşların kış mevsiminde daha duyarlı hareket etmeleri ve bacalara filtre takılması konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar, Kış mevsiminde hava kirliliği ölçümleri yaz mevsimine göre oldukça yüksek çıkıyor. Ağrı'da sanayi kuruluşlarının olmaması ve açık bir arazi yapısının olması sebebiyle kirli havanın çok etkili olmadığı gözlenmektedir. Ama kış mevsiminde hava kirliliği oranı yaza göre artıyor. Sağlığı tehdit eden hava kirliliğine karşı vatandaşlar duyarlı olmadırlar. Kalitesiz yakıt kullanımı hava kirliliğine büyük ölçüde etkendir” diye konuştular. 
Hava kirliliğinin zararlı etkileri hakkında bilgi veren ve vatandaşların dikkatli olması gerektiğini kaydeden Uzmanlar, Hava kirliliğinin, başta insan sağlığı olmak üzere görüş mesafesi, materyaller, bitkiler ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Katı yakıtlar ve akaryakıt gibi karbonlu maddelerin tam yanmamasından meydana gelen katı ve sıvı parçacıkların bir gaz karışımı olan duman, hava kirliliğinin bir çeşididir ve görüş uzaklığını azaltıcı bir etkiye sahiptir. Hava kirliliğinin, sanatsal ve mimari yapılar üzerinde tahrip edici ve bozucu etkisi vardır. Bitkiler üzerinde ise öldürücü ve büyümelerini engelleyici olabilmektedir. Bu nedenle hava kirliliği hem canlıların sağlığı açısından, hem de ekonomik yönden zarar vericidir. Hava kirliliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri, atmosferde yüksek miktardaki zararlı maddelerin solunması sonucu ortaya çıkar. İnsanların sağlıklı ve rahat yaşayabilmesi için teneffüs edilen havanın mutlaka temiz olması gerekir. Havanın doğal yapısını bozan ve kirleten maddelerin başka bir deyişle kirli havanın solunması, özellikle akciğer dokularını tahrip edici ve öldürücü olabilmektedir. Solunum yolu ile alınan hava içerisindeki parçacıklar ve duman, teneffüs esnasında yutulur ve akciğerlere kadar ulaşır. Solunum sisteminin derinliklerinde depolanan bu parçacıklar, akciğer kanserlerine kadar varan hasarlar yapabilmektedir. Diğer taraftan kömür ve diğer yakıtların yanmasından oluşan duman ve isin astım, çeşitli burun ve boğaz hastalıkları hatta mide hastalıkları gibi özellikle solunum yolları ile ilgili hastalıklara belirli ölçüde sebep olabileceği öne sürülmektedir. Şiddetli hava kirliliğine maruz kalınması durumunda, bunun insan sağlığına olan etkisi ile hava kirliliğinin düşük miktarlarına, uzun zaman maruz kalmanın etkileri farklı olmaktadır” dediler.

/resimler/2015-1/20/091853237.jpg

/resimler/2015-1/20/091941221.jpg

/resimler/2015-1/20/092019336.jpg

/resimler/2015-1/20/092104768.jpg

 



  • BIST 100

    9074,82%-0,06
  • DOLAR

    32,36% 0,16
  • EURO

    34,93% -0,36
  • GRAM ALTIN

    2324,18% 0,22
  • Ç. ALTIN

    3843,45% 0,00

Egazete


  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 11.9 ° / 1.1 ° Güneşli

Ağrı

29.03.2024

  • İMSAK 05:18
  • GÜNEŞ 06:45
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:32
  • YATSI 20:54