AĞRI DA BİRÇOK ŞEHİRE NASİP OLMAYAN, AKARSULARIN ÖNEMİ..!!!

AĞRI DA BİRÇOK ŞEHİRE NASİP OLMAYAN, AKARSULARIN ÖNEMİ..!!!

``Çemê Mûradê``

 
      Birçok şehire nasip olmamış, içinden ve çevresinden akarsular geçen bir kentde, iç içe olduğumuz kadar  mahrum yaşıyoruz.
       Ağrı`nın şehirleşmedeki durumunu zaten biliyor ve görüyoruz. Son yıllarda şehir gelişiminde dikkat çeken ilerlemeler, hizmetler olsada bir asırı dolduran günümüz Türkiye`sine yakışmayacak durumdadır. Şehir nüfusunun önemli bir kısmı akşam satlerinde, hafta sonları ve tatillerde eş ve dostlarıyla rahatlıkla gidip zaman geçirebilecekleri güvenli, ekonomik ve nezih mekanlara ihtiyaç duymaktadır. Şehirin akarsular ile çevrili olması adeta kıyı kenti özelliğini taşımaktadır.  Değerlendirilebilir akarsular, doğal güzelliği ile çok çiddi bir işlev üstlenmeyi, vizyon proje olmayı hakediyor.
     Elimizde bulunan bu tabii varlıklar, bir çok şehirde büyük bütçelerle yapay kanallar yapılarak elde edilmeye çalışılırken, Ağrı ilimizi üç koldan  çevreleyen  akarsular, ekonomik ve sürdürülebilir yönüyle kültürel, sosyal ve sanatsal hizmete sunulacak alanlar olarak, cazibe merkezi haline getirilebilir.  Malesef yıllardır atıl, bakımsız, çevre sağlığı ve temizliği açısından oldukça vahim bir tablo sergileyen, insan sağlığını  tehdit ettiği gibi, şehire girişte de en çok dikkatleri üzerine çeken ve görüntü kirliliği ile çok olumsuz izlenimlerle, şehirin imajını kötü yönde etkilemektedir. Şehir akarsularının cazibe merkezi haline gelmesi için, nehrin ve diğer akarsuların mevcut durumundan bir an önce kurtarılması gerekmektedir. Doğal yapısı ile şehrin kuru havasını bir nebze nemlendiren, yumuşatan, şehre nefes aldıran, şehir merkeziyle bire bir yaşayan akarsular ve dere yataklarının rekreasyon proje çalışması ile dönüştürülmesi önem arz etmektedir.
    Ekonomik öneme sahip olan, şehirle birlikte yaşayan akarsular,  projelerin hayata geçmesiyle şehirde istihdam sağlayacaktır.  Bir çok defa gündeme gelmiş olan, fakat halen el atılmayan yıllardır atıl ve bakımsız olan bölge halkı ve misafirlerinin de dikkatini çeken bu utanç verici tablo, birçok defa ele alınmasına rağmen uygulamaya geçmemişdir. Sosyal belediyecilik anlayışı ile bir an önce hayata geçmelidir.
    Bahsettiğimiz akarsuların,  arıtma sistemleri ile temizlik ve koku sorunlarını çözerek ıslah çalışmaları ile su havzası özelliğinin korunması gerekmektedir. Peyzajlarla zenginleştirip, ekolojik park özelliği ile insanlarımızın vakit geçirecekleri, ekonomik öneme de sahip hizmetlere dönüşmelidir. Bu alanlarda engelli vatandaşların daha rahat faydalanabileceği mesire alanları, çay bahçeleri, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, deniz bisikleti, kayıklar ve tekneler dahil edilerek kentlinin eğlence kültürüne renklilik katacak kültürel, sosyal bir proje hayata geçirilmelidir. Kentin sportif faaliyetlerini olabildiğince geliştirilmesi  düşüncesi ile aynı zamanda spor ihtiyaçlarına karşılık verecektir. Kışın buz paten sporu ile yaz kış değerlendirilebilir bir öneme sahip hizmetlere dönüştürülmelidir. Ticari yapılar ile halkın el sanatlarını sergilemesi, pazarlaması amaçlanarak, şehir ekonomisi açısından yenilik ve bölge halkı için sağlıklı yaşam alanları gerçekleşmiş olur.. Bu hizmetin içselleştirilmesi için adımlar atılması, kentin dokusuna farklı bir renk katacaktır.
    Yeni bir sitille, kendine özgü, bölgenin kültürel, tarihsel miraslarına ve Ağrı`da ki demografik yapı donatısına uygun proje, çok yönlü tasarım özeliği ile Ağrı`nın yeni çehresi, kimliği olmalıdır.
CENGİZ ÇELİK
Yüksek Mimar


  • BIST 100

    10219,78%0,60
  • DOLAR

    32,22% 0,20
  • EURO

    35,14% 0,18
  • GRAM ALTIN

    2470,48% 0,12
  • Ç. ALTIN

    3933,17% 0,00

Egazete


  • Perşembe 15.8 ° / 4.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 15.6 ° / 2.7 ° Güneşli
  • Cumartesi 16.1 ° / 2.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

16.05.2024

  • İMSAK 03:02
  • GÜNEŞ 04:45
  • ÖĞLE 12:09
  • İKİNDİ 16:03
  • AKŞAM 19:23
  • YATSI 20:59