Ağrı Doğubayazıt Doğal Balının Özelliği…

Ağrı Doğubayazıt Doğal Balının Özelliği…

Hüseyin DEMİR

Balın kimyasal bileşimi coğrafi ve botanik çeşitliliğine göre değişiklik göstermekle birlikte temel olarak yaklaşık; %82 karbonhidrat, %17 su, %0.7 mineral madde, %0.3 protein ve vitamin, organik asit, fenolik bileşikler ve serbest aminoasit gibi makro ve mikro bileşenlerden oluşmaktadır.

Bu bileşenler sayesinde bal antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip olup, hem sindirim sistemine hem de kanser ile tümör hücrelerinin bertaraf edilmesi üzerine olumlu etkileri bulunmaktadır. Bal dışında arıcılık faaliyetleri ile üretilen; propolis, arı sütü, arı zehri, polen ve balmumu gibi ürünler de bulunmakta olup bu ürünlerin de beslenme ve sağlık açısından önemli faydaları bulunmaktadır

BALIN FAYDALARI NELERDİR?

Kahvaltıların vazgeçilmezlerinden olan bal kalori ve protein deposudur. Özellikle çocukların tüketmesi gereken besinlerden biridir. Arıların doğadan insa aktardığı bal, fazla tüketildiğinde zararları da olabiliyor. 

Cildi yeniler: Bal dermatit ve kepek gibi cilt hastalıklarını hafifletir. Hastalıklardan etkilenen bölümlere bal sürüldükten sonra iyileştiği gözlenmiştir. Saç dökülmesine de faydalı olduğu öne sürülmektedir.

Damarları açar: Diğer şekerlerin oksineokisjen ile reaksiyona girdiğinde tam yanma meydana geldiği için kanda daha az atık madde bırakır. Kalp adelesine faaliyet ve zindelik vermesiyle Kalp Hastalarına faydalıdır.

Hafızanızı güçlendirir: Her gün bal yemek strese karşı savaşmaya yardımcı olur, vücutta antioksidan etkisi gösterir ve hatta hafızayı geliştirir. Ek olarak şunu da bilmelisiniz ki, bal kalsiyum içerir; kalsiyum beyin tarafından emilir ve beynin işlevlerine yardımcı olur.

Öksürük şurubuna alternatif: Bal, özellikle de çocuklarda tıkanıklık belirtilerini hafifletir. Şurup kıvamındaki bal ağız içinde bir tabaka oluşturur ve böylece tahriş olmuş alanlar yatışır, enfeksiyon yayılması zayıflar. Soğuk algınlığının tedavisinde vazgeçilmez bir yardımcıdır. 

Kabızlığı yok eder: Bilhassa sıcak suyun içine katılarak yapılan bal şerbeti kabızlığı kısa sürede geçirir.

Gözün görme gücünü arttırır: Nar suyu ile karıştırılıp göze sürme gibi çekilirse gözün keskin görmesini sağlar.

Kolesterol seviyenizi düzenler:  Balın bunu sağlayabilmesinin sebebi kolestrol içermemesidir. Balın içerdiği vitaminler ve mikro elementler kandaki kolestrol seviyesini düşürmeye yardımcı olur. 

Uykusuzluğu anında geçirir: Bazen gecenin ortasında uyanırız. Bunun nedeni, uykumuz sırasında beynimizin glikojen denilen bir maddeye ihtiyaç duyması ve böbreklerde bulunan adrenal bezleri, sizin uyumanıza izin vermeyecek şekilde adrenalin ve kortizolün çıkmasına neden olmasıdır. Neyse ki, bal glikojen içerir, bu yüzden uykudan önce tüketmek, adrenalin akışını önlemenize ve iyi bir gece uykusu sağlamanıza yardımcı olur.

Yaralara ve kesikleri iyileştiriyor:  Doğal bal, antiseptik antibakteriyel ve antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Bu özellikler yaraların temizlenmesine ve kesiklerin daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur. Bununla birlikte balı kesiklerin ve yaraların sebep olduğu ağrı ve acılara iyi geliyor.

Karaciğeri temizler: Bal karaciğer ve göğsü temizler. Baldaki ciholin karaciğerin fonksiyonunu kuvvetlendirir. Ve hücrelerinde toplanan yağın giderilmesi için harekete geçirir.

BAL KANSER TEDAVİSİNDE ETKİLİ MİDİR?

Kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırır. Bal bazı kanserlerin riskini azaltan çeşitli flavonoidler içerir. Klinik olarak ispatlanmamış olsa da sigara içenlerde ve kadınlarda önemli etkileri görülmüştür.

Ballı su içmek vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin sayısını arttırır bu da kanınıza daha çok oksijen karışması anlamına gelir. Oksijen seviyesinin yüksekliği ise vücudun verimini artırır, bakteri ve hastalıkları savar. Aynı zamanda enerjinizi artırır, daha kolay egzersiz yapmanızı sağlar ve egzersiz de ruh halinizi iyileştirir.

Doğal besinleri birlikte tüketerek kanser riski daha da azaltılabilir. Birlikte tüketilmesi önerilen mucize ikililerin başında ceviz ve bal gelir. Ceviz, yüksek antioksidan etkisi ile kanseri önleyen besinlerin başında yer alır. Cevizi kaynağı bilinen doğal bir bal ile tüketmek kansere karşı önleyici etkisini artırır. Her gün istenirse ara öğün olarak 2-3 ceviz ve 1 tatlı kaşığı bal tüketmek, kanserojen maddelerin etkisinin vücuttan uzaklaşması sağlayarak kanser oluşumunun önlenmesine yardımcıdır.

BALINZARARI VAR MI?

 Fazla kilolu ve şeker hastalığı olan kişilerin bal tüketmesi önerilmez.
1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmesi sakıncalıdır.
Fazla tüketimlerde kusma, yüksek ateş, ishal, baş dönmesi gibi rahatsızlıklara nedenolabilmektedir.
Yüksek kalorili olduğu için kilo alımını hızlandırır

ABD’deki Gıda ve Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmalarda ABD’de satılan balların %75’inin doğal olmadığı tespit edildi. Avrupa’da da durum farklı değil. İnsanlar markette gördükleri balların tamamen doğal olduğunu düşünebiliyorlar. Ancak yapılan deneyler ile çoğu balın sahte olduğu tespit edildi. İşte sahte balların özellikleri…

Balın içine yüksek fruktozlu mısır şurubu veya yapay tatlandırıcı vardır. Üreticiler arıları şeker şurubu ile besleyerek içerisinde polen olmayan maddeler üretmelerini sağlarlar. Balı o kadar filtrelerler ki en sonunda içinde hiç polen kalmaz.

ORGANİK BAL % 100 OLURSA

1. Yöntem: 1 Kaşık balı suya koyun!

Bir yemek kaşığı alıp suyun içine koyun. Bal erirse gerçek değildir. Bal suyun dibine çökerse gerçektir.

2. Yöntem: Balın üstüne birkaç damla iyodin damlatın!

Daha sonra da içinde biraz su olan su bardağına ekleyin. Balın rengi maviye dönerse içinde mısır nişastası vardır.

3. Yöntem: Su bardağının içine birkaç damla sirke koyun üzerine bal ekleyin!

Bal köpürürse içinde takviye madde vardır.

4. Yöntem: Kibriti balın içine sokup, çıkartın!

Kibriti balın içine sokup çıkarın ve daha sonra yakmaya çalışın. Eğer yanarsa bal doğaldır.

5. Yöntem: Balı yemek kaşığıyla alıp havada ters tutun.

Eğer balın içinde su varsa yere düşecektir. Yoksa ve düşmezse gerçek baldır.Bal alırken içindekiler kısmını inceleyin. İçinde yüksek fruktozlu mısır şurubu veya glükoz bulunan balları kesinlikle almayın. En sağlıklı bal, balı üreten kişilerin çiftliğinden direk olarak alınan baldır

Organik ve güvenilir bir adres arıyorsanız

organik petek bal, karakovan süzme çiçek balı, ormangülü balı, çam balı, hakiki kestane balı, Deli bal, Anzer Balı, Bitlis karakovan balı, Tunceli Kominist Balı, Şemdinli Balı,Komar Balı, Arı sütü, Polen, Krem bal, kekik balı ve organik karakovan petek balı arıyorsanız, www.organikbalevi.com‘dan  Gönül rahatlığı ile siparişlerinizi verebilirsiniz

Saygı ve hürmetler.

Hüseyin DEMİR



  • BIST 100

    9693,46%1,77
  • DOLAR

    32,58% 0,34
  • EURO

    34,77% 0,17
  • GRAM ALTIN

    2511,73% 1,11
  • Ç. ALTIN

    4181,01% 0,22

Egazete


  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.2 ° / 5.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

20.04.2024

  • İMSAK 03:45
  • GÜNEŞ 05:16
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:58
  • YATSI 20:23