AĞRI ŞEHİR MERKEZİNDE HAYVANCILIK ARTTI

AĞRI ŞEHİR MERKEZİNDE HAYVANCILIK ARTTI

Kentte Hayvancılığın yapılması olmazsa olmazıdır?

Haber : HAMZA SALMAN

120 bin nüfusu olan AĞRI kent merkezinde halen hayvan besiciliğinin yapılması ve ahırların bulunması tepkiye yol açıyor.

Köy-Kent görünümünden kurtulamayan AĞRI´lı vatandaşlar, gürültü, görüntü kirliliğinin yanı sıra kötü kokundan dolayı isyan ediyor.

 Hayvan ahırlarından çevreye yayılan kötü kokulardan dolayı hayatlarından bezdiklerini ifade eden vatandaşlar, ?Ahırların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararların herkes farkında. Yetkililer kurumlarda da bunu çok iyi biliyor. Kanunlara göre yerleşim yerlerinde hayvan beslemek yasak, ama mahallemizde burnumuzun dibinde hayvan besleniyor ve biz bundan oldukça rahatsızız. Yetkililer buna biran önce çözüm bulsun? diye tepkilerini dile getirdiler.

AĞRI kent merkezinde yıllardır besicilik yapılması son dönemlerde büyük tepkiye yol açıyor. Tüm mahallelerde birden fazla ahırın bulunduğu İLDE, çevreye yayılan kötü ve pis kokular rahatsızlık vermeye başladı. Bu duruma tepki gösteren vatandaşlar, yetkilileri göreve çağırdı. AĞRI sakinleri,  hayvan ahırlarından yayılan kötü kokudan dolayı hayatlarından bezdiklerini belirterek, ?Ahırların insan sağlığına ve çevreye verdiği zararların herkes farkında. Yetkili kurumlarda da bunu çok iyi biliyor. Kanunlara göre yerleşim yerlerinde hayvan beslemek yasak, ama mahallemizde burnumuzun dibinde hayvan besleniyor ve biz bundan oldukça rahatsızız. Yetkililer buna biran önce çözüm bulsun" şeklinde konuştular. 

YETKİLİLER GÖREVE

Mahalle sakinleri İnsan ve çevre sağlığını olumsuz yönden etkileyen, görüntü-çevre kirliliği yaratacak bu tür faaliyetlerin; 5393 sayılı Belediye Kanununun, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun, 2872 sayılı Çevre Kanununun ve 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun ilgili maddeleri ile T.C Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğünün 01.05.2000 tarih ve 2000/37 - 5848 sayılı genelgesinde kesinlikle yasaklandığı belirtilerek,?Buradan belediyeye, valiliğe, Kaymakamlık ve halk sağlığı müdürlüğüne sesleniyoruz lütfen bu sorunumuza çare bulun" dediler. 

Pencerelerimizi açamıyoruz, sağlığımız tehdit altında

Kötü koku nedeniyle pencerelerini açamadıklarını belirten vatandaşlar, şöyle dediler:

?Hangi çağda yaşıyoruz, kötü koku nedeniyle pencerelerimizi açamıyoruz. Sağlımız tehdit altında. Şehir merkezinde hayvan yetiştiriciliği yapanların hayvanları bir an önce şehir dışına çıkarılmalı. Yetkiller bu konuyu ele alıp kısa sürede hayvan sahiplerine dışarıdan yer gösterip oraya taşımalıdır. Yaz boyunca sıcaklarda meydana gelen kötü koku bizleri ciddi anlamda tehdit ediyor. Yetkililer bu konuyu ele alarak denetimlerini sürdürmelidir. Aksi halde kokudan ve  çevre kirliliğinden geçilmez oluyor. Meskun mahal ve mahalle aralarında bazı vatandaşlar hayvan besledikleri zaman insan ve çevre sağlığını olumsuz yönden etkileyen ortamlar olduğunu görüyoruz? diye tepkilerini dile getirdiler.

Mahalle sakinler, "Belediye, Valilik, ve Halk Sağlığı müdürlüğü bu konuya el atmalı. Şehir içinde hayvancılık yapan vatandaşların hayvanlarının şehir dışına taşınmaları sağlanmalı. AĞRI´da bunun için uygun alanlar bulunuyor. Biz geçimini hayvancılıkla sağlayan vatandaşların da mağdur edilmesini istemiyoruz tabi ki, şehir merkezinde hayvancılık yapan insanlarımızın, diğer insanları da düşünmeleri gerekiyor. Ahırların yaydığı koku, ürettiği parazit ve sivri sinek çevremizi yaşanmaz bir hale getiriyor. Hayvancılık elbette yapılacak ama bu usulüne göre yapılmalı. Sorun sadece belediye ile çözülmez. Valilik, Kaymakamlık, Belediye, kamu kurumları ve STÖ´ler el ele vererek bu sorunu çözebilir? şeklinde konuştular.



  • BIST 100

    9515,84%-0,15
  • DOLAR

    32,49% 0,14
  • EURO

    34,74% 0,08
  • GRAM ALTIN

    2489,49% 1,12
  • Ç. ALTIN

    4169,39% -0,68

Egazete


  • Cuma 20.8 ° / 7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 20.2 ° / 7.6 ° Güneşli
  • Pazar 18.5 ° / 7.2 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

19.04.2024

  • İMSAK 03:47
  • GÜNEŞ 05:17
  • ÖĞLE 12:12
  • İKİNDİ 15:56
  • AKŞAM 18:57
  • YATSI 20:21