AGC BAŞKANI ALAETTİN ASLAN´IN ANKARA ÇALIŞTAY İZLENİMLERİ

AGC BAŞKANI ALAETTİN ASLAN´IN ANKARA ÇALIŞTAY İZLENİMLERİ

.

Vali Musa Işın yaklaşık 2 yıl önce Ağrı´ya atandığından beri bugüne kadar olmayan yapılmayan icralara ve çalışmalara imza attığı gibi olması gereken her yerde hazır bulundu.

Bu sefer de Ankara Latanya Otel'de Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu tarafından organize edilen  Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayına katılmak için yola çıktık. Sayın Valimiz Musa Işın Kafile Başkanlığında Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Saim Alpaslan, Türk kon fed Yönetim Kurulu Üyesi Sarka kalkınma kurulu Başkanı Mehmet Akbaş Gençler Birliği Spor Kulübü BaşkanMahmut Yıldırım, Ağrı Turizm ve Kültür Müdürü Ebu Muhsin Bulut,  İl Planlama ve Koordinasyon Müdürü Osman Çırak,  Vali beyin Basın Danışmanı Hanefi Polat ve bende diğer katılımcılar gibi Ağrı Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak katılıp izlenimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.

Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonun daha önceden Ağrı Valisi Musa Işın nezdinde girişimde bulunarak 16 Nisan 2016 tarihinde yapılması planlanan, Ekonomik ve Sosyal Boyutlarıyla Ağrı'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” 30 Nisan 2016 tarihinde nihayet yüksek bir katılımla gerçekleşti.

Federasyon Başkanı Nuri Aydemir'in gayretleri sonucu birincisi Antalya, ikincisi Eskişehir ve üçüncüsü de Ankara'da gerçekleştirdiği Akademisyen, bürokrat, iş adamlarının oluşturduğu yaklaşık 200 kişinin katılım sağladığı organizasyon Moderatörlüğünü Prof.Dr. Zeki Taştan'ın yaptığı, katılımcıların ise Prof. Dr. İlhan Kaya, Prof.Dr. İlyas Doğan ve Uzman Psikolog ve Sağlık Bakanlığında Genel Müdür İdris Yaşar 1. Oturumu Ağrı'nın Ekonomik ve Sosyal konuları ele alındı.

Toplantıda Ağrı´nın eğitim sorunları ve sıkıntılarını dile getiren katılımcılar, kız çocuklarının eğitimi oranı ve  yüzde 23'ünün okula gidemediğini, yüksek öğrenim oranın da yüzde 7'ler civarında olduğu, Ağrı'nın üstün zekalı çocuklarının ilkokulda itibaren belirlenerek yetiştirilmesini isteyen  konuşmacılar bunu da önceliğini kız çocuklarına verilerek yapılmasını önerdiler.

Ağrı eski Milletvekili Fatma Salman'da kadın erkek ayrımına dikkat çekerek, Ağrı'da kız çocuklarının açık bir şekilde ikinci bir plana itildiğini, ailelerinde bu konuda sorumlu olduğunu. Başta öğretmenler olmak üzere Ağrı'ya atanan devlet çalışanlarının deneyimsiz oldukları, zorunlu hizmet sürelerini bitirmeden başka illere tayin isteyerek gittiklerini dile getirdi.

2.ci oturumda moderatörlüğünü Prof. Dr. İlhan Kaya'nın yaptığı oturumda  Prof. Dr. Abdullah Kaya, Ağrı'da Tarım sorunları ve çözüm önerileri, Doç.Dr. Atilla Durmuş ise Ağrı'nın Biyolojik Zenginliği ve Eko-Turizm potansiyeli hakkına konuştular.

 Ağrı Milletvekili Cesim Gökçe, Ağrı Dağı'nda yamaç paraşütü, kayak, tırmanış, Eleşkirt ilçesinde kayak tesislerinin olması gerektiğini söyledi.

Gökçe, Ağrı'da doğanın da korunması gerektiğini ifade etti. Ama bunun önceliği de bir an önce güvenliğin de sağlanması önceliğimiz olması gerektiğini söyledi.

Ekonomik ve Sosyal Potansiyelin harekete geçirilmesi konulu moderatörlüğünü Prof. Dr. İlyas Doğan'ın 3. Oturuma Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Ağrı Vilayetinde potansiyel kaynaklar ve yatırımları konusu, Doğu ve Güneydoğu'ya ilişkin sosyal kalkınma politikalarını  ise Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan anlattı.

 Tarım ve Hayvancılık bölgesi olan Ağrı'nın maalesef tarıma ve hayvancılığa dayalı projelerin almaması bizi derinden üzüyor diyen Prof. Dr. Alma, girişimcilerimizin ve iş adamlarımızın yeterince proje üretmemesinde yakındı. En basit örneği benim akademiysen olmama rağmen dört tane projem var elimde. Türkiye'nin değişik illerinde proje danışmanlığı yapmaktayım gelecek olan her Ağrılı iş adamında proje bazında emrindeyim. Bio enerji, rüzgarenerjisi, Güneş Enerjisi, hayvancılık ve süt ürünleri bazında Ağrı bulunmaz bir potansiyeldir. Bunu değerlendirmek lazım. Prof. Alma'nın projeler bazında hiçbir hak talep etmeden ücretsiz Ağrılıların emrindeyim kapım 24 saat açıktır sözü beni derinden etkiledi.

Sağlık Bakanlığında Genel Müdür olan İdris Yaşar'ın oturum Başkanlığı yaptı. 4. ve son oturuma Doğu Anadolu'da yaygın kanser türleri Ağrı örneği ve çözüm önerileri konusunda Prof. Dr. Halit Demir, Sağlık işletmelerinin Ağrı'da ekonomik dinamiklere etkileri konusunda ise Dr. Mehmet Ali Bilgili konuştu.

MUSA IŞIN GECEYE DAMGA VURDU

Programın sonunda Kararlı ve okşayıcı bir üslupla konuşan Ağrı Valisi Musa Işın, Federasyona böyle bir mümtaz heyetle yaptıkları toplantıdan dolayı teşekkür ediyorum. İnşallah Ağrımız için gerçekten güzel şeyler yapmak nasip olur. Bu konuda hepimize iş düşüyor. Göreve başladığımda Ağrılı 20-30 akademisyen olduğunu söylemişlerdi. Şu ana kadar bazıları ile tanışma fırsatı buldum. Ancak şimdiki toplantıda diğerleri ile de tanışmak nasip oldu. Aslında toplumun tüm katmanlarının bir şekilde organize olması ve bir araya gelmesi gerekiyor. Hemşerilik ruhu ortadan kalkmaktadır ve bir süre sonra insanlar annelerini, babalarını, evlatlarını, memleketlerini, esas itibariyle öz değerlerini kaybetmektedirler. Dolayısıyla ben sosyal toplumsal kuruluşların gerçekten toplum için olmazsa olmaz dinamikler olduğunu, özellikle yirmi birinci asırda çok elzem olduğuna inananlardan birisiyim. Bu nedenle ben tekrar Federasyonu canı gönülden tebrik ediyorum” diye konuştu.

 KONUŞULANLARIN SAHAYA YANSIMASI LAZIM

 Ağrı'nın gelişmesine yönelik çalışmalara daha fazla zaman ayrılması gerektiğine vurgu yapan Vali Işın, Söylenecek çok söz var. Ağrı için ne yapılsa azdır. 1927 yılından beri il olan Ağrı'nın halen bir imar planı yok. Birçok konuda eksiği var. İnşallah dördüncü toplantıyı Ağrı'da yaparız. Ben inanıyorum ki, bu mümtaz heyet Ağrı'da olsa, onlarcası, yüzlercesi ve binlercesi sizi dinleyecektir. Ben şahsen konuşulanlara önem veriyorum. Ama aynı zamanda önemli olanın icraat olduğunu düşünüyorum. Bu konuşulanların ne kadar sahaya yansıdığı önemlidir. Yoksa bilimsel araştırmalar, toplumsal dayanışmalar, yemekler, toplantılar çok fazla bir anlam ifade etmez. Ben şahsen çivi çakılmasından yanayım. Ben tuğla örülmesinden yanayım, üst üste taş konulmasından yanayım. Bizim toplumumuz çok konuşur ama az iş üretir. Burada çok değerli sunumlar yapıldı. İnşallah bunlardan istifade edeceğiz” ifadelerinde bulundu.

 BANA DOKUNMAYAN YILAN BİN YIL YAŞASIN ANLAYIŞI YANLIŞTIR

 Vali Işın, Herkesin şehri ile ilgili söylemesi gerekenler vardır. Ben Ağrı'da çıktım, bana dokunmayan yılan bin yaşasın anlayışı yanlıştır. Bu Türkiye'nin herhangi bir yerine bir olay olduğunda hepimiz etkilenmiyor muyuz? Elbette ki ateş düştüğü yeri yakıyor, ama hepimizi etkiliyor. Çünkü bu ülke hepimizin... Aynı şekilde Ağrı'da üzücü bir olay olduğunda, bir Ağrılı yanlış bir şey yaptığında hepimiz üzülüyor ve hicap duyuyoruz. Dolayısıyla bizim memleketimize sahip çıkmamız lazım. Biz iş adamlarımızdan illa gelip yatırımlar yapmasını istemiyoruz. Eğer realiteye uygun bir durum varsa biz söylemesek de onlar ya da başkaları gelip yatırım yapar. Ama benim özellikle talep ettiğim; manevi bağlarımızın kopmamasıdır. Çünkü ünsiyetimiz buradadır. Orda doğmuşuz, orada büyümüşüz ve ailemiz oradadır. Dolayısıyla bizim doğduğumuz topraklara bir vefa borcumuz vardır” şeklinde konuştu.

 AĞR´ININ 3 TEMEL SORUNU VAR

 Ağrı´nın 3 temel problemi olduğunu anlatan Vali Işın, şöyle devam etti:

  Birisi güvenlik problemidir. Çok ciddi bir güvenlik probleminiz söz konusudur. Ağrı Dağı ve Balık Gölü gibi alanlarda çok güzel projelerimize güvenlik mani olmuştur. Dolayısıyla birinci meselemiz güvenlik meselemizdir. İkinci meselemiz eğitim meselesidir. Eğitim ile beraber cehalet de söylenebilir. Üçüncü ve son problemimiz ise yatırım ve istihdam problemidir. Ağrı'nın bu üç temel probleminin bizim bir şekilde hep beraber hükümeti, sivil toplum kuruluşları ve devletin temel organları ile bizim Ağrı'yı yaşatmamız lazım.  Elbette ki Ağrı'ya çok hizmeti olan çok değerli bakanlarımız vardır. Herkes bir şeyler yapmıştır ama bugün baktığımız zaman Ağrı daha 79'uncu sıradadır. Ağrı'nın bir dezavantajı da eğitim açısından bir kaymak tabakası yoktur. Hali vakti yerinde olan, zengin olanlar Ağrı'dan göç edip gitmişlerdir. Köylerden şehre göç olmuştur. "

 Ağrı´nın yatırımlar konusunda pozitif bir ayrımcılığa tabi tutulması gerektiğinin altını çizen Vali Işın, çok ciddi kaynakların aktarılmasının yanında çok emek verilmesi gerektiğini dile getirdi.

 Vali Işın, Ağrı'ya ya da diğer illere hizmet gelmemesi için hiçbir sebep yoktur. Kim ağlarsa o koparıyor. Bizim çok istememiz lazım. Bir şey talep etmekle elde edilmiyor talep edeceksiniz takip edeceksiniz sonucunu alıncaya kadar ısrar edeceksiniz. Bunun yolu budur. Tıp fakültesi aynı bizim almamız gereken bir hizmettir. Doğalgazımız halen yoktur. Doğalgaz konusunda bizim bir çözüm bulmamız lazım. Cumhurbaşkanımızın Ağrı için ´Özel İdare tarafından kurulacak bir şirket vasıtası ile doğalgaz getirilir´ diye bir madde ilave edildi. Ancak sadece şebekenin döşenmesi için 25 milyon civarında bir para lazım İnşallah bu süre içerisinde çözüm bulacağız." dedi.

KATILIMCILAR:

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zeki Taştan, Yıldız Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İlhan Kaya, Bandırma İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi eski Dekanı Prof. Dr. Mehmet Aslan, Yüzüncü Yıl öğretim üyelerinden Prof. Dr. Abdullah Kaya, Doç. Dr. Atilla Durmuş, YÖK Denetleme Kurulu eski Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan, Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve Medeniyet Üniversitesi'nden Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan, Sağlık Bakanlığı eksi Genel Müdürlerinden İdris Yaşar, Yüzüncü Yıl öğretim elemanlarından Prof. Dr. Halit Demir ve Dr. Mehmet Ali Bilgili birer sunum yaptığı Çalışta ya, Eski Bakanlar Yaşar Eryılmaz, Cemil Erhan, Ziya ettin Tokar, Mevcut Aslen Ağrılı Olan bu Kimliğini  Belediye Başkanlığı Döneminde övünerek söyleyen ilimizin Büyük Taktirini Kazanan her platformda Ağrılılarla hareket eden Kocaeli milletvekili Cemil Yaman, Cesim Gökçe, Eski Milletvekilleri Abdülkerim Aydemir, Cezmi Erat, Kerim Yıldız, Fatma Salman, Halil Özyolcu, Hanefi Alır, Akademisyenler, Bürokratlar,Hukukçular ve Ankara'da İkamet Eden İş Adamalarımız Organizasyonu Düzenleyen Bütün hazırlıları Sağlayan  Toplantının Sekretaryasını yapan Yüreği Ağrı Sevdası İçin Atan  Mehtap Şefkatli hanımefendi ve cici kızı ceren,  bu toplantının finansörlüğünü yapan Ankara'da ikamet Eden hiçbir Beklentisi Olmayan HOTKİ Yönetim Kurulu Başkanı Ağrılı Genç İş Adamız Rahmi Yıldırımı Ayrıca Kutlamak İstiyorum. Duyarlığından dolayı , beni fazlasıylaheyecanlandıran buluşma bunca yıllık meslek hayatımda bu kadar Akademisyeni bir arada görmedim vardı da biz bilmiyorduk  beli dönemlerde iş adamlarımızla ve bürokratlarımızla bir araya geliyorduk ama bu bunları bir araya getirenlere ağrının cevherlerini orta ya çıkaranlar başta Ağrı Kültür Dernekleri Federasyonu Başkanı Kadim Dostum Arkadaşım Nuri Aydemir, isim belirtmeden tüm Yönetim Kurulu üyelerini Ağrının Birliğinin oluşmasını sağlayan Ağrıyla dertlenen Ağrıyla gülen gecesini gündüze katan kah bir kahve köşesinde Ağrılının derdini dinleyen kah bir uç Mehlede fakirin sofrasına hanımıyla birlikte oturup onunla yemek yiyen Sayın Valim Musa Işın beye,  emeğinden duyarlılığından dolayı Ağrılıları kaynaştırmasına verdiği katkıdan dolayı sonsuz teşekkürlerimi Ağrılar ve kendi adıma Tebrikler. Son söz yukarda durmakla aşağı görünmuyor beyler  yerinde görüp teşhis koymak lazım Ağrı hepimizin bu işler masa başında konuşmakla olmaz icraat lazım .

/resimler/2016-5/7/0939241589930.jpg

/resimler/2016-5/7/0939408309023.jpg

/resimler/2016-5/7/0939581746964.jpg

/resimler/2016-5/7/0940140653425.jpg

/resimler/2016-5/7/0940302059989.jpg

/resimler/2016-5/7/0940505185483.jpg

/resimler/2016-5/7/0942313312335.jpg

/resimler/2016-5/7/0942515968987.jpg



  • BIST 100

    9812,88%0,93
  • DOLAR

    32,48% -0,15
  • EURO

    34,92% 0,33
  • GRAM ALTIN

    2430,94% 0,33
  • Ç. ALTIN

    3994,07% -0,01

Egazete


  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

25.04.2024

  • İMSAK 03:36
  • GÜNEŞ 05:09
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:03
  • YATSI 20:30