9. AHMEDE XANİ KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM FESTİVALİ YAPILDI

9. AHMEDE XANİ KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM FESTİVALİ YAPILDI

3 gün süren Festival çeşitli etkinliklere sahne oldu

Doğubayazıt Gazetesi Haber
Doğubayazıt Belediyesi tarafından düzenlenen 9. Ahmedê Xani kültür sanat ve turizm festivali 3 günlük etkinliğin ardından tamamlandı.
‘Ararat’ın Eteklerinde Barışı Selamlıyoruz’ şiarıyla organize edilen festival 28-29-30 Haziranda çeşitli etkinliklerle kutlandı.
Festivalin birinci günü etkinliği olan Belediye önünde teşir edilen resim tabloları ve muhtelif kitap satış reyonlarının kurulmasıyla start aldı.
Öğleden sonra da festival kapsamındaki 2. Barış ve Kardeşlik futbol turnuvası Doç Dr Yaşar Eryılmaz Stadyumunda gerçekleşti.
Festival etkinliği Belediye önünde Dengbejler Divanıyla devam edildi.
Taharo,
Rıqıyê Heqı’yê Mozê,
Weysî,
Fatma karayel,
Apê Bekir,
Orhan,
Cemil,
Avaze Bazidê,
ve Emrah Yusuf Akkuş Dengbej divanına katılanlardı…
Doğubayazıt Belediye alanında yapılan Dengbejler divanı gösterisine BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Digor Belediye Başkanı Muzaffer Kutay, Kağızman Belediye Başkanı Mehmet Alkan, BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, BDP İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, ve halk katıldı. Muş, Iğdır, Diyadin Doğubayazıt ve Kars`tan gelen dengbejler, klamları ile unutulmaz bir gece yaşatılar.
FESTİVAL’İN 2. GÜNÜ
Sabah saat 6.00’da barındı köyü (Gundê tapıya) girişinden belediye önüne kadar at koşusu gerçekleştirilirken, Kadın, minikler ve erkekler özgürlük koşusu yapıldı. Yapılan koşular ardından İshak Paşa Sarayında festival açılışı gerçekleştirildi.
Açılış ardından kitle yürüyerek Ehmede Xani türbesini ziyaret ederek dualar okundu. Açılışa, Doğubayazıt Belediye Başkanı Canan Korkmaz, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Ağrı Vali Yardımcı Mustafa Yılmaz, BDP Ağrı İl Eş Başkanı Halef Keklik, BDP İlçe Eş Başkanı Cemil Rızaoğulları, kentte bulunan STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Festival açılışı Doğubayazıt Halk oyunları ekibini folklor gösterisi ile başladı.
AHMEDE XANİ PANELİ YAPILDI
Ahmedê Xani Kültür Sanat ve turizm festivalin 2. Günün devamında Kutlu Aktaş toplantı salonunda Ahmedê Xani paneli yapıldı.
“Xani’nin Özlemleri Gerçekleşiyor” moderatörlüğünün Songül Hacıoğlunun yaptığı panele panelist olarak Kürt Enstitüsünün Başkanı Zana Farqani, şair Ahmet Hüseyni, İlhami Sidar, Memoste Ercan Ergan katıldı.
Farqani, Ehmedê Xani’nin nû bahara, buçikan ve aqideye imane adlı eserlerini neden yazdığını ve nû baharın anlamını izah etti.
Hüseyni ise Ahmedê Xani’den bazı şiirler okudu.
Sidar’da yaptığı konuşmada Xani’nin edebi görüşünü anlatarak bazı yabancı romanlarla romanlardaki tiple Mem u Zin eserinde ki tiplerle karşılaştırma yaptı.
Argın ise Ehmedê Xani’nin Antik Yunan Felsefesinden etkilenmiş şeklini anlattı.
Panelistlerin sunumu sonrası davetlilerin sorulan sorulara yanıt verilmesi ile son buldu.
Saat 19.00’da İlçe Stadyumunda Demir Dengxweş; Ferhat Tanrıkulu, Hüseyin Zeren, Koma Serhade, Fevzi Bayat ve Ayfer Düzdaş’ın katıldıkları bir konser düzenlendi. Konsere katılım fazlaydı…
FESTİVALİN 2. GÜNÜ MEŞALELİ YÜRÜYÜŞ
Doğubayazıt’a Araratın Eteklerinde Barışı Selamlıyoruz Şiyari ile düzenlenen 9. Ahmede Xani Kültür ve Sanat festivalinin 2. gününde meşaleli yürüyüş yapıldı.
Meşaleli yürüyüşe Eski BDP Milletvekili Osman Özçelik, Belediye Başkanı Canan Korkmaz, TUHYT-DER Başkanı Mehmet Bozkurt ile gençler katıldılar.
Meşaleli yürüyüş Belediye önünde başlayarak Çarşı caddesini takiben Stadyum caddesinde devamla Doç. Dr. Yaşar Eryılmaz stadyumunda son buldu.
FESTİVAL’İN 3. GÜNÜ
DOĞUBAYAZIT OTOGARI HİZMETTE
9. Ahmede Xani Kültür ve Sanat Festivalinin 3. günü Otogar ve Memu Zin parkının açılışı ile start aldı.
Otogarın açılışını Eski BDP Millet Vekili Osman Özçelik, Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Kaymakam vekili Mustafa Yılmaz ile birlikte açılış gerçekleşti.
Açılışta Belediye Başkanı Canan Korkmaz konuşma yaptı; Konuşmasında şunları dile getirdi.
“Elimizden geldiğince Doğubayazıt’ı geliştirmeye çalışıyoruz. Bugün Otogar ve Mem û Zin parkını açtık ve ilçemize su projemizi de getirdik umarım en kısa zamanda su projemizde biter halkla birlik olup bu ilçeyi daha da güzelleştireceğiz”. dedi.
Konuşmadan sonra otogar açılışına katılan Eski BDP Millet Vekili Osman Özçelik, Belediye Başkanı Canan Korkmaz, Kaymakam vekili Mustafa Yılmaz ve halk otogarı dolaştılar.
Otogar açılışına gelen halka kurabiye, meyve suyu ve su dağıtıldı. İkramlardan sonra dışarı çıkan halk Belediye Başkanı Canan Korkmaz Halay başında olmak üzere halay çekildi.Halaydan sonra gelen halk otogardan ayrıldılar.
DEMOKRATİK ÇÖZÜM VE BARIŞ SÜRECİ PANEL
9. Ahmede Xani Kültür ve Sanat festivalinin 3. günü açılışın ardın da Kutlu Aktaş Toplantı salonunda Demokratik Çözüm ve Barış Süreci paneli yapıldı.
Panele Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, Eski BDP Millet Vekili Osman Özçelik, Esra çiftçi ve Nilgün Yurdalan yer aldı.
Eski BDP Milletvekili Osman Özçelik ve Ağrı Milletvekili konuşmalarını Kürtçe yaptılar; Esra çiftçi ve Nilgün Yurdalan ise konuşmalarını Türkçe ifade ettiler.
Panel bitişi Festival stadyumda yapılan konserle son buldu.



  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,23
  • EURO

    34,78% 0,37
  • GRAM ALTIN

    2422,50% -0,41
  • Ç. ALTIN

    4003,65% -1,71

Egazete


  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli
  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli

Ağrı

24.04.2024

  • İMSAK 03:38
  • GÜNEŞ 05:10
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:02
  • YATSI 20:28