29 vekil BDP ye katılıyor

29 vekil BDP ye katılıyor

Blok vekillerinden 25 i BDP ye katıldı

Bağımsız 29 vekil BDP ye katılıyor


         Blok vekillerinden 25 i BDP ye katıldı. Dicle vekilliği düşürüldüğü için, beş milletvekili KCK davasından tutuklu olduğu için, Türk, Tuğluk ve Zana ise siyasi yasaklı oldukları için partiye katılamadı.


         12 Haziran Genel Seçimleri nde Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku olarak seçimlere giren ve bağımsız milletvekili seçilen 36 milletvekilinden 25 i Barış ve Demokrasi Partisi ne (BDP) katıldı.


         Mardin milletvekili Ahmet Türk, Van milletvekili Aysel Tuğluk ve Diyarbakır milletvekili Leyla Zana, siyasi yasakları nedeniyle, şerafettin Elçi Katılımcı Demokrasi Partisi (KADEP) Genel Başkanı, Levent Tüzel ise Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı oldukları için BDP ye katılmadı.


         Diyarbakır dan milletvekili seçilen ancak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle nin yanı sıra Kürdistan Topluluklar Birliği (KCK) davasından tutuklu bulunan ve milletvekili seçilmelerine rağmen tahliye talepleri reddedilen şırnak milletvekilleri Selma Irmak ve Faysal Sarıyıldız, Van Milletvekili Kemal Aktaş, Mardin milletvekili Gülser Yıldırım ve Urfa milletvekili ıbrahim Ayhan, BDP ye katılamadı.


         KCK davasından tutuklu bulunan beş milletvekili avukatları aracılığı ile BDP ye üyelik formu gönderecek ve ardından BDP üyesi olacak.


BDP ye katılan vekiller


         Murat Bozlak (Adana), Halil Aksoy (Ağrı), Hüsamettin Zenderlioğlu (Bitlis), Emine Ayna (Diyarbakır), Nursel Aydoğan (Diyarbakır), Altan Tan (Diyarbakır), Selahattin Demirtaş (Hakkari), Esat Canan (Hakkari), Adil Kurt (Hakkari), Sebahat Tuncel (ıstanbul 1. Bölge), Sırrı Süreyya Önder (ıstanbul 3. Bölge), Erol Dora (Mardin), Demir Çelik (Muş), Sırrı Sakık (Muş), Gültan Kışanak (Siirt), Nazmi Gür (Van), Özdal Üçer (Van), Bengi Yıldız (Batman), Ayla Akat Ata (Batman), Mülkiye Birtane (Kars), Hasip Kaplan (şırnak), Pervin Buldan (Iğdır), Ertuğrul Kürkçü (Mersin), ıbrahim Binici (Urfa)


         BDP ye katılan milletvekilleri, bu gelişme sonrasında grup oluşturmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi ne (TBMM) (1 Temmuz) dilekçe verecek.


         Emek Özgürlük ve Demokrasi Bloğu altında bağımsız milletvekili seçilen 36 milletvekilinden 29 u BDP ye katıldı. Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Kemal Aktaş ve Leyla Zana siyasi yasakları, şerafettin Elçi KADEP Genel Başkanı, Levent Tüzel de EMEP Genel Başkanı oldukları için BDP de yer almadı. KCK tutuklusu 5 milletvekili de avukatları aracılığıyla partiye üyelik formu gönderecek. Konuyla ilgili açıklamayı yapan Selahattin Demirtaş, blok partisi kurma çalışmalarının da başlatıldığını söyledi.


         Toplam 29 milletvekili BDP nin üyesi olarak, Meclis te 29 kişilik BDP grubu kurmayı kararlaştırdık diyen Hakkari Milletvekili Demirtaş ın konuşmasında dikkat çeken unsur, bir blok partisi hazırlıklarına başlandığı bilgisi oldu.


"EN KISA ZAMANDA BLOK PARTıSı"


         BDP Genel Merkezi nde bazı bağımsız milletvekillerinin katılımıyla yaptıkları toplantı sonrası konuşan Demirtaş şunları söyledi:


         Önümüzdeki ilk iş olarak, bu blok hareketinin bir partileşme blok partisi olarak kendisini ifade etmesinin hazırlıklarına başlamış olduk. Bugünkü toplantıda bunu kararlaştırdık. Dolayısıyla en kısa zamanda bir blok partisi olarak hareket edebilecek tüzel kişiliğe haiz bir parti çalışmasına başlamış durumdayız. Bizim açımızdan stratejik bir birliktir bu çalışma. Bu çalışmanın yıllara dayanan bir geçmişi var. Bu seçimde bunun çok önemli bir adımını gerçekleştirmiş olduk. şimdi bunu partileşmeye doğru götürme kararlılığımızı bir kez daha ifade etmiş olduk. Bunun çalışmaları yarından itibaren somut olarak başlayacak. Umut ediyorum ki en kısa zamanda tüzel kişiliği de olan resmi parti kuruluşu gerçekleşmiş olacak.


         Bu vesile ile bizler blok partisi kurulana kadar bir grup milletvekili olarak Barış ve Demokrasi Partisine bugün üye olarak geçiş yapmış olduk. Toplam 29 milletvekili BDP nin üyesi olarak Meclis te 29 kişilik BDP grubu kurmayı kararlaştırdık.


KATILAMAYANLARA DA ROL


         Demirtaş, blokun aktif üyesi olan ancak BDP ye katılmayan şerafettin Elçi ve Levent Tüzel in, blok partisi kurma çalışmalarını da yürüteceklerini söyledi. Demirtaş Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Leyla Zana ve Kemal Aktaş ın da bütün zeminlerde grupla birlikte hareket edeceklerini kaydetti.





Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10276,88%0,67
  • DOLAR

    32,34% -0,07
  • EURO

    34,74% 0,06
  • GRAM ALTIN

    2390,37% -0,26
  • Ç. ALTIN

    3880,65% 0,07

Egazete


  • Cumartesi 15 ° / 2.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.3 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazartesi 14.2 ° / 5 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

04.05.2024

  • İMSAK 03:20
  • GÜNEŞ 04:58
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 19:12
  • YATSI 20:42