25 YILLIK TECRÜBELİ FOLKLOR EĞİTMENİ METİN OKÇU, ?DOĞUBAYAZIT`TA YEREL KÜLTÜRLER YOK OLUYOR?

25 YILLIK TECRÜBELİ FOLKLOR EĞİTMENİ METİN OKÇU, ?DOĞUBAYAZIT`TA YEREL KÜLTÜRLER YOK OLUYOR?

.

Doğubayazıt´ta Halk Oyunları Kursuna ilgi

NEZİR ÇELİK´İN KALEMİNDEN

         Doğubayazıt Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü bünyesinde açılan Türk Halk Oyunları kursu ilgi görüyor.

         Halk Eğitim Merkezi usta öğreticisi Metin Okçu´nun denetiminde öncellikle öğretmenlerden oluşan kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan görevli ve vatandaşlara Doğubayazıt Hasan Çoktin  Cumhuriyet ilköğretim Okulu spor salonunda çalışmalarına devam ediyor.

         Halk Eğitim Merkezi Usta Öğreticisi Metin Okçu ?Halk Oyunları kursunun amacı ortak kültür değerlerimizi paylaşmak ve Doğubayazıt yöremizin oyunlarını en iyi bir şekilde aktarmamızdır. Bir Usta Öğretici olarak açılan bu kursun öğretmenler ve memurlar tarafından ilgi görmesi bizi mutlu etmektedir. Nitekim başka yörelerden gelmiş arkadaşlarımız var. Gerek öğretmenler ve gerekse memur kesiminin Doğubayazıt yöremizin kültür değerlerini farkına varması için elimizden gelen tüm gayretleri göstermekteyiz.? dedi.

YOK OLAN YEREL KÜLTÜRLER

Yok olan yerel kültürlerimiz için de ilginç açıklamalarda bulunan METİN OKÇU şöyle devam etti.

Geçmişte Belediye binasının altında bulunan Yöresel Yemekler restoranın faaliyete sokulması gibi çalışmalardan biriydi. Belediyenin desteği ile açılan restoran uzun süre faaliyet göstermiş, yeterince ses de getirmişti. Daha sonra nasıl olduysa bu yer kapandı.
Bu teşebbüs sonucu çoğu hemşerimiz, o zamana kadar tadamadığı Abdigor ve Helise gibi Doğubayazıt´ın yerel yemeklerini yeme fırsatı bulmuştu. Bu faaliyet ilçemizin enformasyonuna da katkıda bulunmuştu. Doğubayazıt dışında yaşayan hemşerilerimizin ilçeye olan özlemi de artırmıştı.
Belediyenin bu girişimi sonucu yakın zamana kadar adeta unutulan bu yemek kültürü yeniden yaygınlaşmış, daha önce varlıklı insanlar tarafından yenilen bu yüksek işçilikli yemekler, Doğubayazıtlıların, Ağrılıların sofralarda yaygınlaşmaya başlamıştı.
Nitekim çocukluğumuzda oynadığımız oyunların şimdilerde hiç birinin izi bile kalmadı. Keza köylerde yapılan o özgün düğünler artık yapılmıyor. Yine halk arsında yaygın olan bazı adetler de artık hatırlanmıyor. Denilebilir ki 40 yaşın altında olanlar bunları hiç bilmiyor.
OYUNLAR: Çağdaş ismi kriket olan ve halk arasında ?Hola Gavani? olarak bilinen sportif faaliyet tamamen unutulmuş durumda. Ayrıca sopalarla oynanan ?Kelemast? ve ?Tuttı? oyunlar ile daha çok okullarda oynanan, sportif bir faaliyet olan yanılmıyorsam Uzun Eşek denilen ?Perro Perro Mirğıdır? oyunu da oynanmıyor artık.
İŞÇİ ÜCRETLERİ : Evvelden ve halen de kısmen devam eden çoban emekçilerine para verilmezdi, bunların hakkı ayni olarak ödeniyordu. Sığır çobanlarına (Gavan) birer oğlak, koyun çobanlarına (Şıvvan) başarısına göre 15-30 arasında kuzu, kuzu çobanlarına da (Berğvan) yine 2-5 civarında kuzu ücret olarak veriliyordu.
Birde koyun ve kuzu kırkma ile koç katımı zamanları vardı. Bu faaliyetler büyük şenliklerle yapılıyordu. Kuzuların tüyü olan LIVA hallaçlar tarafından titizlikle taranır ve keçe yapımında kullanılırdı. 
Bunun dışında hatırlayamadığım bir çok gelenek vardır. Her kesin katkısıyla geçmişi anımsamak ve yaşatmak mümkündür. Asıl önemli olan bu geleneklerin ya da kültürlerin yaşatılmasıdır.
Doğubayazıt Belediyesi geçmişte yaptığı gibi bu konularda faaliyetlerini sürdürülürse kültürler yaşatılacağı gibi, nostaljinin de alası yaşatılmış olur. 
O zamanı yaşayanlar anılarını hatırlar, yeni nesil ise bu günün lüks ve modern yaşamının değerini daha iyi anlamış olur.? Dedi.

METİN OKÇU´ya bundan sonraki yaşamında esenlikler dileriz.



  • BIST 100

    8931,26%1,41
  • DOLAR

    32,30% 0,18
  • EURO

    35,13% 0,07
  • GRAM ALTIN

    2283,02% 0,25
  • Ç. ALTIN

    3854,72% 0,00

Egazete


  • Perşembe 6.1 ° / -4.1 ° Güneşli
  • Cuma 8.6 ° / -3.6 ° Güneşli
  • Cumartesi 10.7 ° / -0.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı

Ağrı

28.03.2024

  • İMSAK 05:20
  • GÜNEŞ 06:47
  • ÖĞLE 13:14
  • İKİNDİ 16:45
  • AKŞAM 19:31
  • YATSI 20:52