24 HAZİRAN SEÇİMLERİ?

24 HAZİRAN SEÇİMLERİ?

Mehmet Koç´un Kaleminden

Mehmet Koç´un Kaleminden

Bu gün Mübarek Ramazan başladı. Bu yıl Ramazan Ayı öyle bir tarihe denk geldi ki ibadetten çok siyaset konuşuluyor.

Öyle ki herkes 24 Hazirana odaklanmış durumda. Bu seçimlerde ağırlıklı olarak iki konu özellikle tartışılıyor.

Birinci konu, Cumhurbaşkanı seçimi ilk turda sonuçlanır mı, yoksa ikinci tura mı kalır?

İkinci konu Başkanlık ve parlamento seçimleri aynı mı yoksa farklı bir sonuç mu getirir?

Tabi ki istikrar açısından her ikisinin de aynı yönde tecelli etmesi çok daha yararlıdır.

Bunun gerçekleşebilmesi için de ADAYLAR çok önemlidir. Unutulmaması gerekir ki seçmenlerin çok önemli bir kısmı adayların şahsında partileri tercih ediyor.

Nasıl ki AK Partiye verilen oyların çok çok önemli bir bölümü Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın şahsında AK Partiye verilebiliyorsa, belirlenecek milletvekili adayları da yerel oyları aynı şekilde etkileyebilir.

Bölgemiz için bu konu daha da önemlidir. Ağrı´nın aday adayları listesine bakıldığında daha önce milletvekilliği yapanların nerede ise tamamı yeniden başvurmuştur.

Bunların çoğu temsilden ziyade kendilerine iş arıyorlar. Yoksa dertleri siyaset yapmak, fikir üretmek, toplumdaki ekonomik ve sosyal sıkıntılara çözüm bulmaya katkı yapmak değildir.

Tabi ki başvuran eski milletvekillerinin bazıları eksik bıraktıkları projeleri tamamlamak ya da yeni projeler uygulamak için yeniden talepte bulunmuş olabilirler, Lakin geçmişte hiç bir kalıcı eser arkasında olmayanları da iyi görmek gerekir.

Aday belirlemelerinde, toplumda saygın olan, milletvekilliği görevini yapmaya ehil olan, oy getirebilecek derecede tabanı olan, yani katma değer sağlayabilen, başka bir ifade ile hak eden tercih edilmelidir.

Yoksa hatır gönül, ahbap-çavuş ilişkileri, yada amir memur gibi uyduruk referanslarla adaylar belirlendiğinde netice alınamıyor.

Nitekim bir önceki seçimde halka rağmen yapılan aday tespitinde, daha sonra milletvekili ile referans arasında meydana gelen sıkıntıları hep beraber gördük. 

O nedenle 24 Haziran seçimleri Türkiye ve hatta sonuçları itibariyle dünya için son derece önemli olan bir seçimdir. Adayların davranışları ve toplumda bıraktıkları etki ve itibar seçmenleri büyük ölçüde etkiler.

Ondan dolayı seçmen ve aday arasındaki iletişim her zaman sonuçları etkiler.

Unutulmaması gerekir ki bütün seçmen gruplarının içinde kararsız dediğimiz oylar her zaman mevcuttur.

Bu kararsızlar, sonuç itibariyle de seçim sonuçlarını etkileme durumundadırlar. Bu gibi oyları partilerine kanalize etmenin en büyük etmeni ise kuşkusuz adaylardır.

Çeşitli Sosyolojik nedenlerden dolayı oluşan tepki oyları kaygandır ve devamlı yer değiştirir. Onun için partilerin belirleyeceği adaylar, ortaya konulan stratejiler, adayların söylem ve eylemleri, oyları menfi yada müspet olarak etkileyebilir.

Binaenaleyh bu konuda yapılacak tarafsız, ciddi ve doğru anketler herkese iyi fikir verebilir. Çünkü bu seçimler çok önemlidir. Kimsenin de bu seçimlerde duygusal davranma lüksü de yoktur.

Bu itibarla Adaylar çok önemlidir, bekleyip göreceğiz. Şimdilik söyleyeceğimiz tek şey, hayırlısı olsun demektir?



Anahtar Kelimeler: HAZİRAN SEÇİMLERİ
  • BIST 100

    9716,77%-0,05
  • DOLAR

    32,47% -0,20
  • EURO

    34,91% 0,27
  • GRAM ALTIN

    2435,49% 0,53
  • Ç. ALTIN

    3991,84% -0,04

Egazete


  • Cuma 23.8 ° / 11.9 ° Güneşli
  • Cumartesi 23.5 ° / 11.2 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Pazar 23.6 ° / 10.3 ° Güneşli

Ağrı

26.04.2024

  • İMSAK 03:34
  • GÜNEŞ 05:08
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:58
  • AKŞAM 19:04
  • YATSI 20:31