12 Milyon Liralık Kalkınma

12 Milyon Liralık Kalkınma

12 Milyon Liralık Kalkınma Hibesine Yoğun ılgi

12 Milyon Liralık Kalkınma


Hibesine Yoğun ılgi


            Türkiye nin en doğusundaki Kars, Ardahan, Iğdır ve Ağrı yı kapsayan sınır illerinin kalkınmasına yönelik olarak başlatılan projeye dayalı kalkındırma hibelerine bölgeden yoğun ilgi olduğu belirtildi.
            Serhat ılleri olarak da tanımlanan ve Türkiye nin Gürcistan, Ermenistan, Nahçıvan (Azerbaycan) ve ıran ile sınır hattında bulunan 4 ili kalkındırma amacıyla merkezi bütçeden ayrılan 12 milyon liralık kaynak için girişimcilerin projelerini getirmeye başladığı ve hibe programına yoğun talep olduğu kaydedildi.
            ıktisadi Gelişme Mali Destek Programı kapsamında oluşturulan 12 milyon liralık kaynağın 8,5 milyonu 4 ilde bulunan küçük ve orta boy işletmelerin (KOBı) işletim ve kapasite artırımı için hazırlanan projelere, kalan 3,5 milyon liralık kısmın ise küçük ölçekli altyapı programlarına aktarılacağı bildirildi.
            Ağrı, Ardahan, Iğdır ve Kars ile, bu kentlere bağlı ilçe merkezlerinde hibe programını yürüten Serhat Kalkınma Ajansının (SERKA) 20 Ekim 2010 tarihinde başladığı proje teklifi toplama işini, 30 Aralık 2010 Perşembe günü sonlandıracağı ve daha sonra kapsamlı bir değerlendirme yaparak, bölgenin ihtiyaçlarına yönelik projelere destek vereceği öğrenildi.
            Hibe programıyla ilgili soruları yanıtlayan SERKA Genel Sekreteri Hüseyin Tutar, programa bölge halkından yoğun bir talep geldiğini ve proje toplamak için son gün yaklaştıkça gelen proje sayısında ciddi artışlar olduğunu söyledi.
            12 milyon liralık kaynağın tamamının bölgenin ihtiyaçlarını göz önüne alan ve bölgenin diğer bölge ve ülkelerden farkını ortaya koyacak projelere aktarmayı düşündüklerini anlatan Tutar, gelen yoğun talep karşısında ellerindeki kaynağın yetmeyeceğinden endişe duyduğunu aktardı.
            Bölgenin rekabet gücünü artırmak amacıyla 8.5 milyon liranın KOBı lere verileceğini belirten Tutar, Gelen projelerin hepsi kalkınmaya yönelik projeler. Gelen projelere baktığımda 12 milyon lira yetmeyecek gibi gözüküyor. Projelerin değeri bu rakamı aşar, çünkü çok kaliteli ve fark yaratacak proje teklifleri geliyor diye konuştu.
            Temel olarak 3 ana eksende destek verdiklerini kaydeden Tutar, bölgede tarıma dayalı sanayiyi geliştirecek projelere, bölgenin atıl halde bulunan turizm potansiyelini harekete geçirecek projelere ve küçük ölçekli altyapı projeleri de denilen bölgede sanayi ile ticaretin daha etkin işlemesini sağlayacak çalışmalara bu kaynağı aktaracaklarını duyurdu.
            Bölgenin potansiyeline göre hareket ediyoruz diyen Hüseyin Tutar, SERKA nın gelen her projeyi desteklemeyeceğini, bölgeyi ön plana çıkaracak, diğer illerden farklı kılacak, bu illere özgü değerleri ortaya koyacak çalışmaların yanında olduklarını belirtti.
            Kendilerinin Buğday ekimini değil buğdayın veya bakliyatın paketlenerek sanayi ürünü haline getirilmesini desteklediklerini anlatan Tutar, 4 ayrı ülke ile komşu ve sınır kapısının bulunduğu Serhat illerinin bu potansiyelinden de yararlanarak ekonomik gelişmişliğini artırması için çabaladıklarını bildirdi.
            Tutar, kalkınma desteği kapsamında bir projeye en fazla 400 bin TL kaynak aktarılacağını, SERKA nın vereceği finansman desteği kadar da girişimciden eş finansman kapsamında yatırım yapmasını istediklerini söyledi.
- GENÇ GıRışıMCıLER UMUT KAYNAğIMIZ -
            Bölgenin kalkınması amacıyla oluşturulan projelere bakıldığında genç girişimcilerin ön sıraları aldığını ifade eden Tutar, bundan büyük bir sevinç ve mutluluk duyduklarını belirtti.
            Genç girişimcilerin bölgeye yönelik umutları artırdığının altını çizen Tutar, Çünkü genç girişimci demek en az 60 yıl bölgede sanayi ve ticari faaliyette bulunulması demek. Yaşlı bir girişimciye nazaran biz genç girişimcileri daha çok önemsiyoruz. Genç girişimci demek yenilik, yatırım ve bölgenin uzun vadede kalkınması ve istikrarı demek diye konuştu.
            Öte yandan SERKA Genel Sekreteri Tutar, bölgede kalkınma hibelerine yönelik AB nin parasını dağıtıyorlar gibi yanlış bir algılamanın olduğuna dikkati çekerek, Bu AB nin parası değil, Bu para tamamen devletimizin merkezi bütçeden ayırdığı, bölgemizin kalkınması için tahsis ettiği paradır. Kendi öz kaynaklarımızdan bölgeye aktarılan bir kaynaktır ifadelerini kullandı.A.A




Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    9645,02%-0,50
  • DOLAR

    32,58% 0,22
  • EURO

    34,84% 0,53
  • GRAM ALTIN

    2417,04% -0,63
  • Ç. ALTIN

    4073,33% 0,00

Egazete


  • Salı 18.4 ° / 5.9 ° Güneşli
  • Çarşamba 20.3 ° / 7 ° Güneşli
  • Perşembe 23.2 ° / 9.1 ° Güneşli

Ağrı

23.04.2024

  • İMSAK 03:39
  • GÜNEŞ 05:12
  • ÖĞLE 12:11
  • İKİNDİ 15:57
  • AKŞAM 19:01
  • YATSI 20:27