112 Acilmi Yoksa...

112 Acilmi Yoksa...

Aliriza AYDEMıR

112 Acilmi Yoksa...


IC Üniversitesinin Ambulansı BileYok



Aliriza AYDEMıR



         Ağrı 112 Acil sağlık hizmetleri birimi, acil vakalara en kısa sürede ulaşıp, acil müdahale ve hastanelere nakil için kurulmuştur. Ancak 112 Acil, görevi olmayan hastaneler arası hasta nakilleri ile görevlendirildiği için, maalesef kalp krizi, trafik kazası gibi çok önemli vakalara bile bazen ambulans bulup göndermekte sıkıntı yaşıyor.



    112 Acilin günlük iş yoğunluğunun üçte birini oluşturan nakiller yüzünden acil vakalara geç ulaşabilmekte, hatta bazen vakalara gönderecek boş ambulans bile bulunmamaktadır.



    Örneğin, ı.Ç. Üniversitesinin 7500 e yakın öğrencisi varken üniversitenin bir ambulansı dahi bulunmamakta ve Allah korusun bir öğrenci veya öğretim görevlisi rahatsızlandığı anda ambulans yokluğu yüzünden çık ciddi durumların ortaya çıkması kuvvetli ihtimal dâhilinde ve bu yapmaya çalışan kapasitede bir çoğunluğun olduğu yerde ne yazık ki bildiğim kadarıyla sağlık birimi dahi bulunmamakta, burayı örnek göstermemin sebebi stres ve sıkıntılar içinde öğrenimlerini tamamlamaya çalışan öğrencilerin rahatsızlandıklarında imdadına yetişecek bir birim veya ambulans olmaması hastaların sevkini 112, Acil yapmaktadır.



    112 Acilin, merkezde 3 ambulansı olmasına rağmen, bazen günde 5-6 görevlendirmesi olmakla beraber maç, Kapalı Spor Salonu, Stadı vb. her türlü görevlendirmelerle sorumlu tutulmuştur. Bu da, şehir içi ve özellikle şehir dışındaki vakalara zamanında ulaşılamamasına neden olmaktadır.



    Mesela, Ağrı Erzurum yolu üzerinde günde bir kaza olmakta tabi bunları diğer karayolları içinde düşünebiliriz ve her gün, bu bahsedilen görevlendirme ve nakiller yüzünden merkeze çekiliyor.



         Bu da, köylerde oluşabilecek trafik kazaları ve diğer acil vakalara şehir merkezinde ambulans olmamasından dolayı, ekiplerin olaya geç müdahale etmek zorunda kaldıklarından, tıbbi müdahale olmadan ve bilinçsiz kaldırılan hastalar ya yolda yada hastahaneye yetiştirilmeden vefat ediyor.



         Daha da önemlisi acil bir durumda 112 acil servisi arandığında karşınıza gayet lakayt bir şekilde karşılayan bir görevli çıkmakta ve imkânınız varsa bir araca atıp hastaneye götürülmesi istenmekte(bu durumu benin çocuğun kaza yaptığı olaydan biliyorum)yani söylemek istediğim bu kuruluşun disipline edilmesi gerekiyor.



         Yetkililerin en kısa zamanda bu olaya el atmaları gerekmektedir; çünkü herkesin ACıL hastası olabilir ve en önemlisi de, hastaya uygulanacak ilk ve ACıL müdahaledir.



         Ağrı dışındaki tüm illerin devlet hastanelerinde, durumu iyi olan hastaların nakillerini, hastaneye ait mavi şeritli diye adlandırılan ambulanslarla yapılır. Bizim gibi tam donanımlı acil yardım ambulanslarının acil vakalara müdahalesini engellemezler.



         şimdi vatandaşlar adına yetkililere sesleniyoruz, neden Ağrı devlet hastanelerinin de, diğer iller gibi kendilerine ait ambulansları yoktur? Ağrı?lı hastaların da, diğer illerin hastaları gibi, hakkı olan 112 Acil hizmetlerinden insani değerler çerçevesinde zamanında hizmet alma hakkına sahip değil mi?



         Acaba, Ağrı?daki yetkililerin, diğer illerin yetkilileri gibi sağlık hizmetleri sunma anlayışına ulaşamamışlarmı? Yoksa Ağrı?lı vatandaşların mı, bu hizmetleri zamanında alacak değere sahip değiller? Ama her şeyden önce insan ve insan hayatının önemli olduğu asla unutulmamalıdır.






Anahtar Kelimeler:
  • BIST 100

    10177,5%1,31
  • DOLAR

    32,36% -0,38
  • EURO

    34,72% -0,20
  • GRAM ALTIN

    2408,87% -0,56
  • Ç. ALTIN

    3886,52% 0,00

Egazete


  • Cuma 13.4 ° / 7.4 ° Şiddetli yağmurlu
  • Cumartesi 15 ° / 2.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 14.3 ° / 4.9 ° Orta kuvvetli yağmurlu

Ağrı

03.05.2024

  • İMSAK 03:22
  • GÜNEŞ 04:59
  • ÖĞLE 12:10
  • İKİNDİ 16:00
  • AKŞAM 19:11
  • YATSI 20:41